E citat din Florile dalbe. L-am luat cu împrumut, pentru că tare îmi place verbul, folosit la modul tranzitiv. Mai des NE sfădim. Tu o vorbă, eu alta și ies scântei, ne certăm. După care ne împăcăm, exact cum cânta Doina lui Teodorovici – ne certăm ca să ne împăcăm. Pe când l-o sfădit e un fel de predicat justițiar, e ca o sentință, fără tăgadă, imposibil de contestat – cum să facă mama aluatul, dacă îi crăpată covata?.. Ei, aflați că pe mine m-o sfădit o admiratoare a postului TV Vocea Basarabiei pentru că afirmasem, cu cinci minute în urmă – adică în urmă cu 5 minieditoriale din matinalul lui Porubin, pe care Andrei le poreclește minutul lui Botnaru … – deci în urmă cu câteva dimineți spuneam că în fața cabinei de vot, la referendumul din toamnă, toți vor fi egali – atât susținătorii, cât și adversarii integrării europene a Republicii Moldova.
Adică nimeni nu avea un avantaj garantat sau un handicap, cum zic comentatorii sportivi, având în vedere poziția de inferioritate cu care unul din adversari intră în competiție. Și asta chiar dacă sondajele de până acum spun că viitorul european este o perspectivă mai atrăgătoare, decât umbrela rusească, decât cozorocul însângerat al lui Putin. Sau a treia opțiune, nici călare nici pe jos – altfel zis, nealinierea, neangajarea, adică un soi de independentism iluzoriu, cu pantalonii cârpiți în fund, dar mândri sau cum spunea bunica mea de la Saharna, leneș, flămând și fudul. La o adică, știm mult prea bine că părtașii independentismului, cei mai mulți dintre ei, umblă cu cioara vopsită. Îndărătul pretinsei neutralități și nealinieri – politice, economice și mai ales militare, e o cacealma, o păcăleală, e jocul cu trei degetare. Pentru că ar presupune să râmânem înfipți în coada harleșului, proptiți în cârjă și tot mai dependenți de poftele geopolitice ale Kremlinului. Și aici mă văd silit să-i dau dreptate admiratoarei, care m-a sfădit pentru afirmația că toți vor fi egali în cabina de vot.
După cum se mobilizează adversarii integrării europene, se pare că ei vor să obțină câștig cu orice preț, să fenteze adversarii, să compromită confruntare onestă, democratică. Inițiatoarea referendumului, președinta Maia Sandu, i-a îndemnat pe cetățenii Republicii Moldova să-și exprime sincer voința, documentându-se, studiind dovezile în favoarea integrării europene, punând în balanță avantajele și eventualele insatisfacții, sacrificii, provocări. Pe când golanii, înarmați cu trei degetare, contează pe manipulare, pe heirupism demagogic, pe glanda lacrimală și reflexele necondiționate ale omului necăjit. În aparență, șarlatanii politici procedează și ei democratic, cu bunele intenții la vedere, numai că îi trădează peruca și mustățile lipite. Iată un exemplu recent. Când liderul grupului de inițiativă pentru colectarea de semnături în favoare referendumului consultativ privind organizarea alegerilor parlamentare ANTICIPATE lansează în fața presei afirmația că 70 la sută din populație ar dori acest lucru, ce-i asta dacă nu manipulare? Cum altfel dacă nu insinuare poate fi calificată observația dânsului că grupul adunător de semnături ar trebui să fie legalizat, fără ezitare, dacă (!!!) guvernarea nu va interveni cu presiuni asupra Comisiei Electorale Centrale („având experiență în această privință” constată cu nonșalanță mecenatul din capitala nordului).
Și ca să nu avem nicio îndoială în privința celui care a generat ideea referendumului de alternativă, în scurta declarație de presă, formulată în limba rusă, el strecoară porecla желтые чушпанчики, vizând, evident, partidul de guvernământ. În română ar însemna, să zicem, „tontălăii galbeni”. Sintagma vine de la termenul ciușpan, preluat dintr-un serial rusesc de mare audiență, cu un mesaj etic mai mult decât îndoielnic. Altfel spus, oratorul le-a făcut din ochi celor care împărtășesc criteriul perfect rusesc de divizare a societății în PAȚANI de haită, adică un fel de haiduci fără scrupule și, de cealaltă parte, ochelariști sau papă-lapte care nu au curajul să riposteze. Și nu e nevoie de radiografie sofisticată, ca să detectăm îndărătul acestui sistem valoric vertebrele lumii ruse, pe care o construiește cu osârdie Kremlinul. Cu bani mulți și cu mult tupeu. Prin urmare, preluarea termenului CIUȘPAN, (apropo, l-a folosit, mai deunăzi, sper accidental, un politician spilcuit, care se declară unionist de vocație) nu e un simplu și nevinovat derapaj estetic.