VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Minutul lui Vasile Botnaru- CLASAMENTUL FERICIRILOR CONTABILIZATE

Singura țară din lume care folosește oficial indicele stării de fericire a populației ca să  știe dacă înregistrează sau nu progrese este Butanul.  Statul acela mic pe care îl găsim pe hartă situat undeva sub enormul abdomen roșu al Chinei.  În urmă cu un deceniu Butanul a fost împuternicit să convoace o întrunire mondială care a examinat primul raport ONU asupra stării de fericire în lume întru executarea rezoluției Adunării generale a ONU adoptate în vara anului 2011, rezoluție care îndemna statele membre ale ONU să măsoare cât de fericită este populația în baza a șase criterii – cota PIB pe cap de locuitor, starea asistenței sociale, durata estimabilă a vieții, gradul de libertate asigurată cetățenilor în luarea deciziilor, generozitatea și corupția. După care să și declare drept obiectiv strategic al politicilor publice promovate de autorități starea de fericire a oamenilor.  Numai că măsurarea fericirii ca indicator oficial de randament al managementului de stat nu asigură fericirea oamenilor. Cei mai fericiți de cinci ani la rând sunt declarați finlandezii. Cel mai proaspăt raport ONU pentru 2022 iar situează  în vârful clasamentului Finlanda. Da, Finlanda, cea care  a reușit să scape definitiv de tutela Imperiului rus, ce-i drept  cu prețul pierderii unor teritorii (11 la sută din suprafața totală)   pe care Stalin le-a acaparat în anul 1939 printr-un tertip similar cu cel pe care îl aplică Putin în Ucraina ca să pună stăpânire pe noi întinderi geografice decupate de la statul vecin.    

Значительный результат для России (un rezultat substanțial pentru Rusia), așa s-a exprimat Putin comentând includerea regiunilor ucrainene în componența Federației Ruse pe care după ce că le-a creat în mod artificial a intrat cu trupe de călăi să le “apere” de autoritățile constituționale ucrainene. Metodă pe care Kremlinul o clocea și pentru Republica Moldova și nu ar fi ezitat să o aplice dacă Ucraina ar fi capitulat în fața agresorului în trei zile așa cum i-au promis lui Putin autorii mein-kampf-uluui rusesc versiunea 2.0.   Cum se pricep rușii să gestioneze teritoriile acaparate se vede în Finlanda rusească, cum numesc localnicii teritoriile mușcate de Stalin de la Finlanda în ‘39 și incluse în componența regiunii Leningrad. Dacă Ucraina nu-și va recupera în timpul apropiat Crimeea, metoda rusească de fericiunare forțată a populației va da roade vizibile și în sud.

Unde se poziționează Rusia în clasamentul mondial al fericirii pentru 2022, anul în care Putin a invadat Ucraina?  Pe locul 80 în cădere față de anul precedent cu 4 poziții. Ce loc în clasament îi revine Ucrainei terorizate de Putin?  Locul 98, dar atenție, în urcuș de pe locul 110  ocupat în anul precedent 2021, adică 12 trepte. Deci în pofida agresiunii militare a rușilor, ucrainenii au devenit mai fericiți conform grilei de măsurare aplicate de prestigioasa agenție  Gallup. Nu încape îndoială că riposta dată agresorilor ruși a influențat percepția fericirii la ucraineni.  Marele sacrificiu al poporului ucrainean pentru a-l opri pe Putin e o lecție de învățat pentru toate popoarele care-și doresc să fie fericite.           

Dar cât de fericiți se declară cetățenii Republicii  Moldova. În clasamentul pentru 2022 ne-am clasat pe poziția 62.  Iar România pe locul 28! O diferență lată cât Prutul … lacrimilor noastre.    

Autor

  • Vasile Botnaru

    Realizatorul și moderatorul emisiunii „Puncte de vedere, Puncte de reper”. Timp de 17 ani a fost șeful Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, biroul din Moldova. A studiat jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova și la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. A fost cotat printre cei mai populari 10 jurnaliști de către Clubul de Presa Chișinău timp de trei ani consecutiv, la mijlocul anilor '90. A fost unul dintre fondatorii (în 1992) a Agenției de știri Basa-Press. A contribuit la lansarea postului de televiziune Pro TV Chișinău. În 2009 a fost decorat cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincție de stat din Republica Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.