VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Minutul lui Vasile Botnaru- Acatistul capitalei

Lista de nume atribuite străzilor din Chișinău  e un fel de Panteon.  Un   pomelnic colectiv care îi așază pe cei mai importanți înaintași într-o ierarhie convențională. Gândiți-vă că   în urmă cu patru decenii – ce-s 40 de ani din viața unui om? – mai  era valabilă,  bine-merci, voința colectivă a chișinăuenilor care îl considerau  pe Lenin drept cea mai impoprtantă zeitate. Punându-i la dispoziție și  bulevardul pe potrivă, de la coada calululi lui Kotovski pînă la poalele străzii Creangă.  Emanciparea națională a rectificart acatistul urban. Ștefan cel Mare i-a dat brânci lui Lenin dezmoștenindu-l  la pachet  cu  Enghels, Berzarin, Tolbuhin,  Haia Livșiț, Timoșenko, Șevțova, Vatutin și alți sfinți din calendarul sovietic.

Numai că  locuitorii din străzile ce s-au debarasat de toponimia  comunistă  nu prea au fost întrebați ce nume de celebrități ar dori în schimb. Dacă era să fie organizat un referendum cred că bulevardul central era să poarte numele sclavei Izaura.  Sau Diego  Maradona.   Cei mai norocoși au fost totuși proprietarii de locuințe de pe strada Andreevskaya care a rămas practic cu aceeași denumire – Sfântul Andrei.  Ce-i drept de pe vremea  sfantului a rămas și carosabilul degradat, pe care locatarii îl peticesc cu resturi de materiale de construcție și înjurături. Câțiva cu punga  mai groasă  au așternut în fața porților niscaiva  șchioape de pavaj. Cei mai mulți însă se roagă la sfîntul Andrei  să-l trimită pe primar călare pe trotinetă pe ulița lor hrentuită poate își zdrelește nasul după care chit că va găsi două lopeți de asfalt ca să dovedească respect pentru una din cele mai vechi denumiri de stradă din ocina domniei sale. 

În ce mă privește, regret că fosta Fructovaia astăzi se numește Costiujeni. Întâi de toate pentru că lumea se gândește la ospiciu când aude numele străzii și nu la Vocea Basarabiei de exemplu care are sediu la adresa Costiujeni 1G ori la  primăria Codru cu care suntem vecini. Iar în rândul al doilea pentru că în urmă cu 44 de ani m-am însurat cu fata care locuia Fructovaia într-un  bloc pentru doctorii de la spitalului de nebuni  situat pe strada cu nume aromat Fructovaia.

Autor

  • Vasile Botnaru

    Realizatorul și moderatorul emisiunii „Puncte de vedere, Puncte de reper”. Timp de 17 ani a fost șeful Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, biroul din Moldova. A studiat jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova și la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. A fost cotat printre cei mai populari 10 jurnaliști de către Clubul de Presa Chișinău timp de trei ani consecutiv, la mijlocul anilor '90. A fost unul dintre fondatorii (în 1992) a Agenției de știri Basa-Press. A contribuit la lansarea postului de televiziune Pro TV Chișinău. În 2009 a fost decorat cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincție de stat din Republica Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.