VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Minutul lui Botnaru- Mantaua lui Gogol cu epoleții lui Dzerjinski

Părintele spiritual al divizei S-S de killeri propagandiști  (soloviov-simonean sau simonean-skabeeva) este considerat scriitorul rus și sovietic Ilia Erenburg.   Lui îi aparține articolul publicat în anul 1942 în ziarul „Krasnaya zvezda” (Steaua roșie) intitulat „Omoară!”  Iată câteva mostre din relatarea de pe front semnată de  Erenburg. 

„Dacă nu ai omorât pe parcursul zilei măcar un neamț, ziua ta este pierdută în van. Dacă te gândești că în locul tău vecinul va omorî un neamț, tu nu ți-ai dat seama care este pericolul. Dacă tu nu vei omorî un neamț, neamțul te va omorî pe tine… Dacă deja ai omorât un neamț, mai omoară unul – nimic mai vesel pentru noi decât cadavrele nemților”… 

După succesul pe care l-a avut articolul în mediul politrucilor, Ziarul „Krasnaya zvezda” a deschis o rubrică specială pentru scrisori de pe front care răspundeau la întrebarea „Astăzi ai omorât un neamț?”  

 Într-o vreme propaganda sovietică a încercat să ascundă sub preș articolele cu mesaj  etnocentric semnate de  Erenburg. Mai cu seamă ca să nu-i deranjeze pe partenerii din Germania democratică constituită  în cea de-a patra zonă de ocupație ce a revenit Uniunii Sovietice.  Directivei ideologice de a-și redirecționa retroactiv ocheana propagandei spre fasciști s-a conformat  și regizorul Mihail Romm  care și-a întitulat   celebrul documentar  „Обыкновенный фашизм” (fascismul ordinar). Dacă ortacii lui Putin s-ar încumeta să-l privească s-ar putea să descopere că diagnosticul lui Romm li se potrivește perfect, ca mantaua lui Gogol, din care, vorba lui Dostoievski, toți rușii își trag obârșia.

Așadar, substituirea propagandistică a țintei e un procedeu verificat. Divizia  S-S a inoculat în mod deliberat termenul ucrop ce întrunește toată populația Ucrainei indiferent de etnie, religie și localizare geografică.  Din moment ce lipsește delimitarea dintre conducerea de la Kiev și cetățenii ucraineni generalul Surovikin are libertatea să lanseze rachete la nimereală. Și oriunde ar cădea, oricâte victime ar produce  se va încadra perfect în doctrina etnocentrică pe care o trâmbițează divizia lui Putin de telekileri.    Prin urmare nu e nicidecum întâmplătoare trimiterea la versificarea aceluiași îndemn de a ucide de către scriitorul rus Konstantin Simonov, la care a recurs recent șeful de la cultură din guvernul Moscovei, Aleksandr Kibovski.

Apropos,  termenul denazificare are originea în aceleași directive bolșevice de după cel de-al doilea război mondial când politrucilor sovietici li s-a ordonat să epureze din organele de autoadministrare din sectorul sovietic de ocupație a Germaniei capitulate orice elemente politice indezirabile, operațiune pe care pretinde că ar fi continuat-o și tânărul ofițer KGB fără să poată împiedica însă doborârea zidului de la Berlin.     

Если ты не убил за день хотя бы одного немца, твой день пропал. Если ты думаешь, что за тебя немца убьёт твой сосед, ты не понял угрозы. Если ты не убьёшь немца, немец убьёт тебя. Он возьмёт твоих [близких] и будет мучить их в своей окаянной Германии. Если ты не можешь убить немца пулей, убей немца штыком. Если на твоём участке затишье, если ты ждёшь боя, убей немца до боя. Если ты оставишь немца жить, немец повесит русского человека и опозорит русскую женщину. Если ты убил одного немца, убей другого — нет для нас ничего веселее немецких трупов. Не считай дней. Не считай вёрст. Считай одно: убитых тобою немцев. Убей немца! — это просит старуха-мать. Убей немца! — это молит тебя дитя. Убей немца! — это кричит родная земля. Не промахнись. Не пропусти. Убей!
 — «Убей!», 1942

Autor

  • Vasile Botnaru

    Realizatorul și moderatorul emisiunii „Puncte de vedere, Puncte de reper”. Timp de 17 ani a fost șeful Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, biroul din Moldova. A studiat jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova și la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. A fost cotat printre cei mai populari 10 jurnaliști de către Clubul de Presa Chișinău timp de trei ani consecutiv, la mijlocul anilor '90. A fost unul dintre fondatorii (în 1992) a Agenției de știri Basa-Press. A contribuit la lansarea postului de televiziune Pro TV Chișinău. În 2009 a fost decorat cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincție de stat din Republica Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.