VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Ministrul energiei din Qatar susține că gazul rusesc va reveni în cele din urmă în Europa, pe măsură ce națiunile „iartă și uită”

Respingerea de către Uniunea Europeană a produselor energetice rusești ca urmare a invaziei Moscovei în Ucraina nu va dura la nesfârșit, a declarat ministrul Energiei din Qatar în timpul unei conferințe pe teme energetice din weekend, potrivit CNBC News.

„Europenii spun astăzi că în niciun caz nu ne vom întoarce” la cumpărarea de gaze rusești, a declarat Saad Sherida al-Kaabi, ministrul Energiei și șeful companiei de stat de gaze QatarEnergy, la Forumul energetic al Consiliului Atlantic din Abu Dhabi.

„Suntem cu toții binecuvântați să fim capabili să uităm și să iertăm. Și cred că lucrurile se repară cu timpul… ei învață din acea situație și probabil că au o diversitate mult mai mare [de aport energetic].”

Europa a fost mult timp cel mai mare client al Rusiei în ceea ce privește majoritatea produselor energetice, în special gazele naturale. Țările UE și-au redus drastic importurile de produse energetice rusești, impunând sancțiuni ca răspuns la invazia brutală, la scară largă, a Moscovei în Ucraina.

Exporturile de gaze ale gigantului energetic de stat rus Gazprom către Elveția și UE au scăzut cu 55% în 2022, a declarat compania la începutul acestei luni. Reducerea importurilor a crescut dramatic costurile energetice pentru Europa, determinând liderii și directorii din domeniul petrolului și gazelor să se grăbească să dezvolte noi surse de energie și să consolideze aprovizionarea alternativă.

„Dar gazul rusesc se întoarce, din punctul meu de vedere, în Europa”, a declarat al-Kaabi.

Invazia Rusiei în Ucraina a luat până acum zeci, dacă nu sute de mii de vieți, a distrus orașe întregi și a exilat peste 8 milioane de oameni ca refugiați. Rachetele rusești și atacurile cu drone lovesc și decimează în mod regulat clădiri rezidențiale, școli, spitale și infrastructura energetică vitală, lăsând milioane de ucraineni fără energie electrică.

Europa a reușit să evite o criză majoră în această iarnă, datorită vremii blânde și a stocurilor substanțiale de gaz acumulate în ultimul an. Oficialii și analiștii din domeniul energiei avertizează asupra unei situații mai precare la sfârșitul anului 2023, când aceste rezerve se vor epuiza.

„Din fericire, ei [Europa] nu au avut o cerere foarte mare de gaz din cauza vremii mai calde”, a declarat al-Kaabi. „Problema este ce se va întâmpla atunci când vor dori să își refacă depozitele anul viitor, iar pe piață nu va intra prea mult gaz până în ’25, ’26, ’27 … Așa că eu cred că va fi o situație volatilă pentru o perioadă de timp.”

Ulterior, în timpul conferinței, CNBC a vorbit cu directorul general al companiei energetice italiene Eni, Claudio Descalzi, care a respins comentariile ministrului qatarez.

„Cred că războiul este încă acolo și nu este ușor să ierți pe cineva atunci când ucizi oameni nevinovați, femei și copii și bombardezi spitale”, a declarat Descalzi pentru Hadley Gamble de la CNBC. „Și astfel cred că, mai mult decât să iertăm, trebuie să înțelegem sensul vieții pentru cuvintele noastre. Pentru războiul nostru modern, pentru că asta este [ceea ce se întâmplă] acolo. Deci, când vorbim despre securitatea energetică, vorbim despre finanțarea modului în care îți aloci banii, cât de mult în gaz, cât de mult în regenerabile, și te gândești că oamenii ucid aproape de tine sau departe de tine… Aceasta este prioritatea, acesta este lucrul pe care trebuie să îl rezolvăm.”

„În caz contrar”, a adăugat directorul general, „există un mare elefant în cameră. Ne ascundem nouă înșine acest gen de lucruri, iar atunci când ascundem ceva [acel ceva] se întoarce din ce în ce mai mare. Dacă iertați, înseamnă că nu vă uitați la asta, nu vă gândiți că trebuie să rezolvăm acest tip de problemă.”

Descalzi a spus că războiul din Ucraina și securitatea energetică sunt în prim-plan pentru el și pentru industria sa. Italia și-a redus drastic dependența de gazul rusesc, înlocuindu-l cu surse de energie de la producători alternativi, cum ar fi Algeria. Duminică, Eni a anunțat o nouă descoperire de gaze într-un câmp offshore din estul Mediteranei, în largul coastelor Egiptului.

„Sincer, securitatea energetică este o mare problemă… dar cred că, în 2023, prioritatea este Ucraina”, a declarat Descalzi. Asta din punctul meu de vedere. Este vorba de Rusia. Este relația cu China”.

„Nu sunt politician”, a adăugat el, „dar cred că nu poți să gestionezi și să vorbești despre bani și să vorbești despre energie și industrie – este clar că, dacă nu te uiți la asta, o mulțime de oameni vor avea de suferit. Dar, din partea cealaltă, vorbești despre libertate, democrație și oameni care mor.”

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.