VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Institutul Mamei și Copilului ar urma să achite 200 de mii de lei despăgubiri pentru femeia care a avortat în baia instituției

La 3 ianuarie Judecătoria mun. Chișinău, sediul Centru, a dispus de a încasa din contul IMSP Institutul Mamei și Copilului suma de 200.000 lei, cu titlu de prejudiciu moral pentru o tânără care a avortat în toaleta instituției medicale fără ca să beneficieze de asistență medicală. Potrivit avocatului din cadrul Asociației Promo-LEX, hotărârea instanței este o premieră în Republica Moldova.

Potrivit avocatului Asociație Promo-LEX, Vadim Vieru: „Cazul EM este primul, în care instanța de judecată dispune recuperarea prejudiciului moral în rezultatul violenței obstetrice și ginecologice comise de către o instituție medicală publică. Violența obstetrică și ginecologică reprezintă, în continuare, o problemă pentru sistemul medical și trebuie abordată urgent și prin reforme sistemice și nu reactive, de moment”.

Anterior, avocații Promo-LEX au a sesizat o serie de încălcări privind acest caz, printre care: lipsa supravegherii și monitorizării pacientei, avortarea fără asistența medicului, asistentului și anesteziologului, neglijența în privința hemoragiei pre-operatorii, externarea prematură, obligarea de a procura de sine-stătător medicamente și  neglijența în perioada post-avort. De asemenea, au fost stabilite grave încălcări ale dreptului la informare, consiliere și suport psihologic, precum și manipularea cu date și acte medicale.

Cazul respectiv a avut loc în decembrie 2017 atunci când victima a avortat în toaleta instituției medicale fără ca să beneficieze de asistență medicală și psihologică. Acest caz a zdruncinat atunci întreaga opinie publică, dar și colectivitatea medicilor din țară.

Ulterior cinci angajați ai Institutului Mamei și Copilului au fost sancționați iar șeful secției de ginecologie, asistenta principală a secției și asistenta medicală care a fost de gardă au fost demiși din funcție.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.