VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ministrul Energiei admite că am putea cumpăra gaz de la Gazprom: „Noi nu am introdus sancțiuni împotriva gazului rusesc”

Republica Moldova ar putea reveni la achiziția de gaz rusesc, dacă prețul oferit de Gazprom va fi mai mic decât prețurile de pe piața internațională. O spune ministrul  Energiei, Victor Parlicov, potrivit căruia Republica Moldova trebuie să facă o alegere pragmatică și să identifice cel mai bun preț la gaz pentru consumatorii finali.

Victor Parlicov spune că Republica Moldova nu a introdus sancțiuni gazului rusesc, ceea ce înseamnă că poate procura gaz de la Gazprom, notează IPN. Ministrul Energiei nu exclude scenariul revenirii la achiziția de gaz rusesc pentru malul drept al Nistrului din luna aprilie 2024, dacă prețul oferit de concernul rus va fi unul avantajos.

„În doi ani situația s-a schimbat complet. În octombrie 2021, atunci când Gazprom a zis că nu mai livrează volumele necesare, noi nu aveam alte opțiuni decât să procurăm gaz la prețul solicitat de Gazprom. Azi putem alege. Putem cumpăra de la Gazprom, putem cumpăra de pe bursă. Eu îmi doresc ca prețurile pe care le accesăm să fie cele mai bune pentru consumatori. Acum prețurile de pe bursă sunt mai avantajoase decât prețul Gazprom. Dar după luna aprilie, volumul de 5,7 milioane de metri cubi ar fi suficient inclusiv pentru malul drept. Și va trebuie să facem o alegere pragmatică. Dacă prețul de la Gazprom va fi mai bun, putem lua de la Gazprom. Nu exclud acest scenariu. Dacă avem prețuri mai bune pe bursă, cu ce ocazie să plătim mai mult la Gazprom?”, a spus Victor Parlicov în cadrul emisiunii „În Context” de la postul public de televiziune Moldova 1.

Victor Parlicov spune că Republica Moldova trebuie să ia decizii pragmatice și să aleagă cel bun preț de achiziție a gazului, care va genera un tarif mai mic pentru cetățeni.

„Ca țară, noi nu am introdus sancțiuni împotriva gazului rusesc sau ceva de acest gen. Nu există o decizie politică că noi nu vom lua gaz din Federația Rusă. Altceva este că noi anterior n-am luat de la Gazprom pentru că ei erau mai scumpi. N-are rost să luăm mai scump de la Gazprom, când putem lua mai ieftin de pe piața internațională. Și asta am făcut și am economisit vreo 60 de milioane de dolari. Pe parcursul acestui an situația poate fi diferită, trebuie să ne învățăm să avem o abordare pragmatică”, a mai spus ministrul Energiei.

La sfârșitul lunii decembrie, Energocom și Moldovagaz au semnat un contract de vânzare – cumpărare a gazelor naturale, care prevede livrarea unui volum de gaz de 451 milioane m3 pentru perioada ianuarie – aprilie 2024, la prețul de 550 EUR/1000 m3.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.