VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ministrul Bolea dă vina pe birocrație în cazul recepționării întârziate a motorinei din România

Birocrația a fost cea care a frânat procesul de recepționare a motorinei acordate în calitate de ajutor umanitar de Guvernul de la București. O spune ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova, Vladimir Bolea. Potrivit oficialului, Agenția Rezerve Materiale a organizat patru licitații pentru  recepționarea, transportarea și depozitarea motorinei, însă niciun agent economic nu a participat la aceste licitații. Ministrul Agriculturii dă asigurări că obstacolele birocratice au fost depășite, iar agricultorii au început să-și primească motorina promisă, notează IPN.

Ministrul Agriculturii spune că din cele 4 mii de tone de motorină, oferite de Guvernul României, o mare parte a ajuns pe teritoriul Republicii Moldova, iar în baza listelor întocmite, motorina este repartizată fermierilor.

„A fost deja descărcat primul eșalon, e vorba de aproximativ 1200 de tone de motorină. Urmează să ajungă al doilea eșalon care era la Costești săptămâna trecută, în jur de 1300 de tone. E vorba de vreo 3000 de tone. În total, cred că vor fi trei eșaloane care vor fi descărcate. S-a început procesul de repartizare. Agenția Rezerve Materiale are suportul integral al Ministerului Agriculturii și direcțiilor agricole. Comunicăm cu agricultorii, sunt întocmite liste, totul este în toi”, a spus ministrul Vladimir Bolea în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

Încă în aprilie 2023 Guvernul de la București a anunțat un ajutor umanitar de 4 mii de tone de motorină destinat fermierilor din Republica Moldova care au avut de suferit de pe urma secetei din vara anului 2022. Ministrul Vladimir Bolea spune să sprijinul de la București a ajuns un an mai târziu din cauza birocrației.

„A fost lungă perioada licitațiilor în Republica Moldova. Legislația prevede petrecerea licitațiilor achizițiilor de serviciu. Agenția Rezerve Materiale a făcut trei licitații la care nu s-a înscris nimeni. Ulterior s-a purces la negocieri directe, s-a reușit contractarea agentului economic din Căușeni. Apoi s-a sfârșit anul și banii din partea părții române pentru transportarea motorinei au fost prevăzuți în buget pentru anul 2023, nu pentru 2024. De aceea, a fost necesară și o hotărâre de Guvern de partea română. Per total, s-a tergiversat un pic. Consider că birocrația este factorul care a frânat procesul, dar contează mult să existe corectitudine și totul să fie perfect legal”, a explicat Vladimir Bolea.

Potrivit ministrului Agriculturii, de suport din partea României beneficiază, prioritar, fermierii micro și mici. În medie, ajutorul pentru agricultorii eligibili este de 40 litri de motorină la hectar.

„A avut loc procesul de analizare a dosarelor și s-a luat decizia să venim cu o mână de suport pentru agricultorii care au avut de suferit în urma secetei din vara anului 2022. Am luat decizia să-i ajutăm pe cei micro și mici, care au până la 1500 de hectare. E vorba de agricultorii micro și mici, care au până în 15 și 18 milioane de lei rulaj total”, a mai spus ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.