Cererea și oferta la ceapă este foarte mare. Ceapa este un produs social important, iar prețul acestui produs este verificat de organele de stat astfel ca adaosul comercial ca să nu fie mai mult de 20%. Din acest considerent, producătorilor autohtoni acum le este mult mai convenabil să-l exporte, decât să-l vândă cu un preț controlat de stat. Despre aceasta a vorbit ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție”.
Vladimir Bolea a precizat că prețurile produselor agricole și a cerealelor de pe piața autohtonă sunt influențate de războiul din Ucraina însă a dat asigurări că acestea vor fi stabile. Ministrul spune că războiul a distrus multe zone agricole din Ucraina, iar Republica Moldova a început să exporte unele produse agricole, în premieră.
„Cererea și oferta la ceapă este foarte mare. Ucraina era un mare producător de legume, noi vorbim despre zonele care au fost bombardate, distruse și, practic, acest lucru nu a putut să nu influențeze piața fructelor și legumelor din Ucraina. Noi vorbim despre ceapă, un produs social important, el este practic pe tot lanțul său verificat ca să nu fie mai mult de 20% adaos comercial și producătorilor noștri autohtoni acum le este mult mai convenabil să-l dea la export, decât să-l vândă cu un preț controlat de stat. Așa că fiecare băț are două capete. Dacă ceva pe dimensiunea controlului de stat din punct de vedere administrativ intervine într-un mod brutal, atunci practic reduce din profitul pe care îl poate avea un comerciant iar el o să prefere să se ducă pe alte piețe”, a spus ministrul Vladimir Bolea.
Întrebat de moderatoarea emisiunii Valentina Ursu care este cantitatea de cereale din stocurile R. Moldova, Vladimir Bolea a precizat că în prezent nu se cunoaște cu exactitate care ar fi aceasta. De asemenea, ministrul agriculturii susține că prețurile pe piață la o mare parte din cereale s-a diminuat drastic, la unele poziții, chiar cu 30% față de prețul din vara anului 2022.
„Noi n-o cunoaștem care sunt stocurile exacte. Avem programată o ședință cu prezența fizică a șefilor direcțiilor din dimensiunea agricolă din Republica Moldova și unul dintre obiective este să ne informeze despre câte cereale este vorba, pentru că de-a lungul timpului marea majoritate a agricultorilor din Republica Moldova sau mulți dintre ei, urmează încă să constatăm această cifră, și-au vândut cerealele. S-au diminuat drastic prețul la cereale, de la 5,10 lei acum e 3,10-3,30 lei grâul; floarea-soarelui era 10,50 lei în vară și acum noi vorbim de 7-7,50 lei, adică sunt niște pierderi extraordinare. Repet, noi nu cunoaștem câți din agricultori au rămas cu aceste stocuri, pentru că marea majoritate totuși, pentru ca să-și închidă datoriile pe care le aveau către bănci pentru inputuri au vândut producția”, a precizat Vladimir Bolea.