VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Ministrul Agriculturii, despre starea sistemului de irigare din R. Moldova: „Doar 24 de stații de irigare sunt funcționale, restul sunt ruine”

În Republica Moldova, o țară agrară afectată din tot mai des de secetă, dispune de 88 de sisteme centralizate de irigare, dintre care doar 24 sunt funcționale. Astfel, autoritățile își propun să reabiliteze trei stații centralizate de irigare: din Ștefan Vodă, din Briceni și alta din satul Etulia.

Reabilitarea sistemului de irigare în Republica Moldova ar urma să fie efectuată de o nouă structură, creată recent de Ministerul Agriculturii, după modelul existent de mai mulți ani în România. 

„Ministerului Agriculturii i-a luat un an ca să formăm o agenție care să preia tot ce ține de sistemele de irigare. Am mers în România, am fost la ANIF-ul românesc, am preluat din bunele practici. Noi am format această agenție, acum are loc procesul de transmitere de la „Apele Moldovei” la ANIF a tot ce înseamnă sisteme centralizate de irigare. Noi avem 88 în R. Moldova, dintre ele 24 sunt funcționale, restul sunt ruine complete, dar noi le luăm, le intabulăm și atunci când acolo vor fi organizate asociații utilizatorilor de apă, agricultori care sunt gata să investească, noi ca și stat vom identifica bani și le vom reabilita.”, a specificat Vladimir Bolea, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR MOLDOVA.

Ministrul Vladimir Bolea, susține că „este o premieră absolută când Guvernul R. Moldova în ultimii 30 de ani reabilitează din banii statului sisteme centralizate de irigare”.

„Avem trei stațiuni centralizate de irigare mari – Sud Vest – Etulia-Alexandru Ioan Cuza – mari producători de nuc, cea mai mare plantație de viță de vie făcută de trei producători. Sud-Est – Ștefan Vodă – avem trei localități care vor fi unite de o stație tehnologică de irigare – producătorii de cireșe, prună, struguri și legumicultori – au făcut investiții foarte mari acești agricultori și au construit așa –numita rețea secundară de irigare și au nevoie centralizat să ajungă apa până la rețea. Și vorbim de nordul R. Moldova – despre Briceni. Pentru aceste trei proiecte noi am identificat prima sumă și ea este de 20 de milioane de dolari”,

Menționăm că anterior au fost construite 10 sisteme de irigare prin intermediul programului „Compact” finanțat de Statele Unite. Acestea au costat 80 milioane de dolari și irigă circa 13.000 de hectare de terenuri agricole.

Totodată, la finele anului trecut, la Chișinău, a fost lansat Proiectul Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură (AGGRI), care are o valoare de 55 milioane dolari SUA și va fi implementat până în anul 2029. Din cele 55 de milioane 25 de milioane de dolari vor fi direcționate pentru reabilitarea infrastructurii primare și secundare de irigații.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.