VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Din mai, gazul rusesc ar putea ajunge din nou în dreapta Nistrului

Gazul rusesc ar putea fi livrat din nou consumatorilor casnici și întreprinderilor din dreapta Nistrului, după o pauză de aproximativ un an și jumătate. Anunțul a fost făcut de șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, care susține că achizițiile ar urma să fie făcute în baza contractului existent cu concernul rus Gazprom, semnat în 2021.   

„Contractul cu Energocom expiră pe 30 aprilie. Cel mai probabil, din luna mai vom relua livrările de gaze de la Gazprom în baza contractului pe care îl avem din 2021, evident doar dacă vom avea factorii favorabili, inclusiv la nivel de prețuri. Putem acoperi un volum de 83 de milioane de metri cubi până în septembrie 2024, ceea ce ar fi suficient pentru dreapta Nistrului. Din moment ce nu mai avem stare de urgență, Moldovagaz trebuie să cumpere gaz în bază de concurs și de la operatorii care vor oferi cel mai mic preț”, a declarat Vadim Ceban în cadrul unei emisiuni la TV8.

Amintim, pentru dreapta Nistrului, autoritățile de la Chișinău nu mai cumpără gaze de la concernul rus din decembrie 2022, însă, R. Moldova procură în continuare electricitate generată de centrala electrică de la Cuciurgan, din regiunea transnistreană, care folosește gazul rusesc.

Totodată, în octombrie 2023 și la începutul acestui an, și ministrul Energiei, Victor Parlicov, a anunțat că malul drept ar putea reveni la achizițiile de gaze de la Gazprom. Demnitarul a precizat însă că acest lucru se va întâmpla exclusiv dacă va fi oferit un preț favorabil și dacă Moscova nu va impune nicio condiție politică și riscuri în relația cu Uniunea Europeană.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.