VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Miniștrii de externe din R. Moldova, România și Ucraina au semnat la Chișinău o declarație comună de contracarare a amenințărilor Rusiei

Miniștrii de externe din Republica Moldova, România și Ucraina au semnat astăzi o declarație comună și un memorandum de înțelegere privind combaterea manipulării informaționale și a ingerințelor străine. Documentul, semnat în cadrul noii reuniuni trilaterale, se concentrează pe dezvoltarea și consolidarea relațiilor dintre cele trei țări atât în domeniul politic, cât și cel economic, al energiei, infrastructurii, al combaterii dezinformării.

„Un mesaj important care a răsunat puternic în discuțiile noastre a fost că Republica Moldova și România continuă să fie solidare cu Ucraina și să sprijine constant vecinii și prietenii noștriˮ, a declarat ministrul Mihai Popșoi, citat de IPN.

Viceprim-ministrul Mihai Popșoi a spus că declarația comună subliniază solidaritatea, angajamentul de neclintit și sprijinul Republicii Moldova și al României fața de Ucraina și poporul ucrainean, care continuă să reziste eroic războiului de agresiune al Federației Ruse. „Reiterăm angajamentul nostru pentru suveranitatea, integritatea teritorială și independența Ucraineiˮ, a spus Mihai Popșoi, declarând că Republica Moldova este pregătită să devină un centru strategic esențial pentru reconstrucția Ucrainei.

În cadrul trilateralei au fost discutate proiecte de interconectare a sistemului electroenergetic al Republicii Moldova cu cel din Ucraina și România, care vor avea un impact regional major. De asemenea, au fost abordate posibilitățile de creștere a volumelor de mărfuri, în special cereale, care tranzitează teritoriul Republicii Moldova și al României, dinspre și înspre Ucraina, în contextul coridorului de solidaritate. „Suntem împreună de această dată aici, la Chișinău, pentru a reconfirma sprijinul nostru deplin pentru Ucraina, pentru valorile democratice, pentru pacea în Europa. Suntem mai puternici împreună și vedem aceste lucru prin susținerea pe care o oferă comunitatea internaționalăˮ, a spus ministrul.

„Reuniunea de astăzi reprezintă încă o dovadă a susținerii noastre ferme pentru Ucraina, pentru independența, suveranitatea și integritatea sa teritorială în contextul războiului de agresiune purtat de Federația Rusă. Este, totodată, o expresie a angajamentului României de a susține puternic în acest context dificil procesul de integrare europeană a Republicii Moldova și Ucrainei. Întâlnirea de astăzi a fost un moment de analiză și consultări, de discuții trilaterale ample pe domenii de prim interes pentru toate părțile implicate, precum interconectarea energetică și transporturile, combaterea dezinformării, dar și agenda europeanăˮ, a comunicat ministra afacerilor externe a României, Luminița Odobescu.

Unul din subiectele abordate a fost combaterea dezinformării. „Vorbim de o amenințare de tip hibrid care afectează astăzi toate statele democratice, care creează instabilitate și fragmentare și care a cunoscut o intensificare majoră în contextul agresiunii ilegale a Federației Ruse asupra Ucrainei. Tocmai de aceea semnarea astăzi a memorandumului de înțelegere trilateral pentru combaterea dezinformării reprezintă dovada angajamentului nostru comun de a contracara acest fenomen printr-o cooperare mai bine structuratăˮ, a spus ministra afacerilor externe a României.

Ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a menționat că acest format trilateral a fost lansat în Odessa, în 2022, și continuă să se dezvolte în cel mai util mod. „Ucraina și Moldova deja au început negocierile de aderare la UE, un pas istoric care nu ar fi fost posibil fără suportul consecvent al României. Odată ce devenim membri ai UE, hotarele între Ucraina, Moldova și România vor deveni invizibile, vor deveni hotarele interne ale Uniunii Europene. Aceasta va fi o nouă realitate pentru Europa și pentru noi toțiˮ, a spus ministrul ucrainean.

Chișinău a găzduit cea de-a treia reuniune a Trilateralei Republica Moldova-România-Ucraina la nivel de miniștri de externe.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.