VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ministerul Muncii, precizări privind modificarea categoriilor de vulnerabilitate energetică

Autoritățile au extins pragul de acces pentru categoriile de vulnerabilitate medie și scăzută.

Într-un comunicat remis presei, Ministerul Muncii și Protecției Sociale precizează că consumatorii care au raportul dintre cheltuielile pentru energie și venitul lunar global mai mare sau egal cu 15%, dar mai mic decât 35%, sunt incluși în categoria de vulnerabilitate energetică medie, iar cei care au acest raport mai mic decât 15% – în cea scăzută.

Anterior, coeficientul de acces în categoria de vulnerabilitate medie era mai mare sau egal cu 20%, dar mai mic decât 35%, pentru categoria de vulnerabilitate scăzută – mai mare sau egal cu 10%, dar mai mic decât 20%.

Totodată, conform ultimei dispoziții a CSE nr. 57 din 19.01.2023, consumatorii a căror categorie de vulnerabilitate a crescut după revizuirea acesteia, urmare a aplicării prevederilor dispoziției CSE nr. 54 din 16 decembrie 2022, punctul 6.2, sau a corectării erorilor făcute în cererea inițială, vor beneficia de compensații suplimentare în facturile pentru perioada următoare.

Compensațiile suplimentare vor fi calculate de furnizori, iar valoarea lor va reprezenta diferența dintre compensațiile stabilite conform noi categorii de vulnerabilitate energetică și celei acordate anterior, începând cu data înregistrării cererii pe platforma compensatii.gov.md”, subliniază sursa citată.

De asemenea, Ministerul Muncii și Protecției Sociale subliniază menționează că reatribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică a fost necesară și în cazurile în care:

– consumatorii casnici au indicat incorect locul de consum sau alte date (de ex. venitul mediul lunar, numărul de membri ai familiei ș.a), în cererea de solicitare a compensațiilor. Din această cauză, sistemul informațional le-a atribuit o categorie de vulnerabilitate energetică mai redusă, reieșind din datele prezentate;

– consumatorii casnici nu aveau istoric de consum în perioada rece precedentă, fapt ce nu permitea estimarea corectă a vulnerabilității energetice a acestora. Conform Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) nr. 52 din 3 decembrie 2022, s-a stabilit un nivel minim de cost al energiei, utilizat în atribuirea gradului de vulnerabilitate pentru toți consumatorii. Astfel, dacă cheltuielile pentru energie, calculate conform Regulamentului cu privire la atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică, sunt inexistente sau mai mici de 2500 de lei, la stabilirea categoriei de vulnerabilitate valoarea costului energiei pentru perioada rece se consideră 2500 de lei;

– pentru combaterea fraudei la declararea datelor, conform Deciziei CSE nr. 54 din 16 decembrie 2022, consumatorilor casnici cu un cost estimativ al energiei în perioada rece a anului mai mare sau egal cu 5000 de lei, care au indicat în cerere un venit global al familiei mai mic de 25% din costul estimativ la energie și a căror venituri nu sunt disponibile în sistemele și resursele de stat, li se aplică cel mult categoria de vulnerabilitate medie.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.