Antreprenorii din țară nu vor mai fi supuși unor controale arbitrare și abuzive, iar tot procesul va revizuit, așa încât verificările să fie făcute doar în baza unor semnale clare și existența unor factori de risc. De asemenea, va fi redus timpul pierdut de antreprenori pentru înlăturarea și prevenirea abaterilor.
Noile modificări se regăsesc într-un proiect de lege anunțat astăzi de ministrul Dezvoltării Economice, Dumitru Alaiba, și care va fi supus consultărilor publice.
”Împreună cu reducerea numărului de sancțiuni și situațiilor posibile de abuz din partea organelor de control, antreprenorii vor economisi cel puțin 70 milioane lei pe an. Iar cel mai important – diminuăm semnificativ riscul de corupție. Noile modificări vizează scăderea poverii controlului asupra mediului de afaceri, promovând controalele eficiente și fără abuzuri, în rezultat reducând din stresul asociat cu controalele, economisind timpul antreprenorilor, și oferindu-le pârghii de remediere rapidă, dar și conformare voluntară. Este esențial să ne asigurăm că sistemul nostru de control este adaptat la realitățilei zilei, eficient și echitabil, efectuat nu arbitrar, ci în baza factorilor de risc”, a declarat Dumitru Alaiba.
Potrivit noilor prevederi, sunt introduse sancțiuni pentru abuzuri din partea inspectorilor și se îmbunătățește supravegherea internă a autorităților de control. Sunt revizuite condițiile pentru controalele inopinate și se includ temeiuri specifice pentru verificări asupra agenților economici care se eschivează intenționat de la controale. De exemplu, în caz de încălcări evidente ale procedurii, controlul poate fi oprit din oficiu pentru a economisi timp și resurse. Totodată, se oferă posibilitatea suspendării termenelor de control în anumite situații, cum ar fi așteptarea rezultatelor testelor de laborator.
După etapa consultărilor publice, proiectul va fi trimis spre aprobare cabinetului de miniștri, ca ulterior să fie votat în Parlament.