VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Mecanismul de acordare a ajutorului material unic persoanelor care au suferit în urma catastrofei de la Cernobîl, simplificat

Guvernul simplifică procesul de acordare a ajutorului material unic anual pentru însănătoșirea persoanelor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Centrala nucleară de la Cernobîl, precum și a ajutorului anual pentru întremarea colaboratorilor subdiviziunilor de risc deosebit, care au devenit persoane cu dizabilități.

Potrivit Ministerului Muncii, proiectul prevede ca ajutorul material unic pentru însănătoșire/întremare să fie acordat în mod proactiv, fără a fi necesar ca beneficiarul să depună o nouă cerere în fiecare an, odată ce acest drept a fost stabilit primar de către Casa Națională de Asigurări Sociale.

Suplimentar, au fost introduse completări pentru a eficientiza schimbul de date electronice între autoritățile și instituțiile publice, care dețin sisteme informaționale de stat. Astfel, Casa Națională de Asigurări Sociale va putea accesa în mod automat datele disponibile prin intermediul platformei de interoperabilitate Mconnect și le va utiliza pentru stabilirea repetată a prestațiilor.  

Modificările propuse vor elimina dificultățile de acces la serviciile publice al cetățenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl și vor reduce excesul de birocrație.

„Potrivit informațiilor furnizate de Casa Națională de Asigurări Sociale, mărimea medie a ajutorului material unic pentru însănătoșire/întremare în anul 2022 a constituit 14 968,8 lei și a fost solicitat de 1733 de persoane, dintre care 1604 cetățeni erau încadrați în diferite grade de dizabilitate”, precizează Ministerul Muncii.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.