Pe viitor trebuie să existe soluții previzibile și să nu se recurgă la deciziile Comisiei pentru Situații Excepționale, susține șeful Delegației Uniunii Europene în Moldova, Janis Mazeiks, cu referire la cazul Partidului ”Șansă”, retras din cursă cu două zile înainte de scrutinul local din 5 noiembrie. Ambasadorul a precizat, în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova, că toți cei care nu respectă legile trebuie să fie abordați prin căi obișnuite, ca să existe posibilitatea de a le ataca.
„Decizia de a elimina, cu două zile înainte de alegeri, toți candidații unui anumit partid, a fost ceva extraordinar. Pentru noi este important ca aceste măsuri executive să fie luate cu mare atenție și să fie învățate lecțiile. Să vedem dacă mecanismele curente pot fi ajustate ca să nu fie necesar să se recurgă la puterea Comisiei pentru Situații Excepționale, pentru că ar putea să existe și pe viitor aceleași probleme. CSE, prin definiție, are competențe excepționale, dar este important ca pe viitor să existe soluții mai previzibile care nu ar implica o comisie pentru situații excepționale. Asta ar asigura ca cei care nu respectă legile democratice să fie abordați prin canale obișnuite, cu mai mult timp înainte de ziua alegerilor, pentru a avea posibilități de a le ataca”, a declarat șeful Delegației UE, Janis Mazeiks, citat de IPN.
În același context, reprezentanții guvernării spun că atunci când există atentate la securitatea statului, autoritățile folosesc metode mai dure prin intermediul CSE, care ulterior sunt explicate partenerilor externi.
„Uniunea Europeană este înțelegătoare când noi trebuie să luăm decizii mai dure și proporționale rezistenței pe care o întâmpinăm. Noi explicăm europenilor acest lucru. Avem discuții cu UE și explicăm ce facem și de ce facem asta. Asta s-a întâmplat și în decizia CSE. În momentul în care am văzut că instituțiile din justiție nu și-au făcut treaba, când avem un pericol direct la securitatea statului, ne-am asumat decizii riscante, dar le-am explicat și am venit cu dovezi de ce este justificat ce facem și așa vom proceda cu toate deciziile complicate”, a declarat șeful cabinetului președintelui Republicii Moldova, Adrian Băluțel, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV.
Amintim, în 3 noiembrie, CSE a dispus anularea înregistrării concurenților electorali desemnați de Partidul „Șansă” în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie. Potrivit raportului SIS, decizia a fost luată întrucât Rusia finanțează grupul criminal condus de Ilan Șor, urmărind compromiterea proceselor electorale din Republica Moldova și subminarea securității țării.