VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Marko Șevcenko: Ucrainenii sunt siguri că pacea nu poate fi cumpărată prin cedare de teritorii

Ultimele sondaje de opinie arată clar că peste 90 la sută din ucraineni sunt împotriva unor cedări teritoriale în privința negocierilor de pace. Ei nu cred că în schimbul teritoriilor ocupate se poate de obținut o pace durabilă. Declarația a fost făcută de ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Șevcenko, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Ambasadorul Ucrainei susține că poporul ucrainean consideră că dacă Putin va stopa războiul, acest pas de fapt va însemna decât o pauză pentru a regrupa militarii și pentru a-și moderniza armata. Potrivit lui, atât politicienii ucraineni, cât și societatea consideră că pacea nu poate fi cumpărată prin cedare de teritorii.

„Ucrainenii nu cred că în schimbul teritoriilor ocupate se poate găsi o pace durabilă. Ei știu foarte sigur că dacă Putin va stopa (n. red războiul), asta înseamnă că ei vor face regruparea militarilor, vor moderniza din nou armata, repară greșelile și vine mai târziu cu un nou război, exact la fel cum a fost făcut al doilea război din Cecenia. Atunci Rusia a pierdut primul război, a fost nevoită să facă pauză, să modernizeze armata, să facă concluzii din greșeli și să revină cu un nou război. Așa a fost cu două războaie mondiale, când țara care a pierdut primul război a avut un sentiment foarte puternic de umilință și la putere au ajuns forțele care au inițiat al Doilea Război Mondial, și numai după pierderea totală situația în Europa s-a schimbat definitiv. Mai mult de 90 la sută din ucraineni sunt siguri că nu se poate cumpăra pacea plătind-o cu teritoriile cedate. Nu se poate”, a spus Marko Șevcenko.

Diplomatul ucrainean susține că forțele armate ale Ucrainei au recuperat aproape jumătate din teritoriile care au fost ocupate de la începutul invaziei de către Rusia. Potrivit diplomatului, forțele ucrainene înaintează mai dificil din cauza liniilor de apărare intens fortificate de către ruși, însă este important că „vectorul s-a schimbat și acum ucrainenii își eliberează teritoriile dar nu înaintează ocupanții ruși”.

Potrivit ambasadorului Ucrainei în Republica Moldova, Crimeea este și o să fie parte integrală a teritoriului ucrainean. Diplomatul susține că țara sa se bucură de tot suportul necesar din partea aliaților în ceea ce privește eliberarea Crimeii.

Kievul, care a lansat la începutul lui iunie o contraofensivă pentru a recuceri teritoriul ucrainean cucerit de Moscova, anunță că vrea să recucerească Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

Ieri, de Ziua Independenţei Ucrainei, Kievul a menționat despre desfăşurarea unei rare operaţiuni de comando în peninsulă şi a transmis mesaje de felicitare pentru ridicarea steagului naţional, un succes simbolic. Spionajul militar ucrainean  nu a precizat misiunea unităţilor Forţelor Speciale, dar a subliniat că ele au venit înapoi fără pierderi după ce şi-au îndeplinit toate „obiectivele şi sarcinile”.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.