VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Structura Comitetului Executiv al Găgăuziei, aprobată din a patra încercare

Update: După ce Evghenia Guțul a părăsit ședința, președintele Adunării Populare, Dmitri Constantinov, a anunțat o pauză de jumătate de oră. Ulterior, în sală a revenit și bașcanul Găgăuziei.

Astfel, în cadrul ședinței, a fost aprobată structura Executivul Găgăuziei, propus de bașcanul Eugenia Guțul. Pentru noul Executiv au votat 26 de deputați locali, iar 2 s-au abținut.

Potrivit presei din regiune, structura Comitetului Executiv a fost aprobată cu condiția că în termen de 3 luni vor fi reduse numărul de departamente și de cadre.

Potrivit deputaților, acest lucru este necesar pentru a reduce cheltuielile bugetare. Evghenia Guţul a fost de acord cu această solicitare a Adunării Populare.

Știrea inițială: Astăzi, deputații Adunării Populare de la Comrat s-au întrunit într-o nouă ședință pentru a examina structura și componența Comitetului Executiv al Găgăuziei. După aproximativ o oră de dezbateri, bașcanul Eugenia Guțul și candidații pentru funcțiile în Executiv au părăsit ședința.

Potrivit Gagauzinfo.md, bașcanul Evghenia Guțul, cu echipa propusă Comitetului Executiv, au părăsit sala de ședințe a Adunării Populare, fără să aștepte măcar o decizie privind structura Comitetului Executiv.

Această structură este legală, și cred că ar trebui să fie în forma în care este propusă. Stimați deputați, sunt dezamăgită de dumneavoastră și de ședința de astăzi. Voi face cum cred de cuviință, în cadrul legii. Eu nu vreau să mai fiu prezentă la această ședință”, a declarat Guțul.

De menționat că în cadrul ședinței, deputații au criticat-o pe Evghenia Guțul pentru modul în care a fost formată structura Comitetului Executiv.

Menționăm că la ședința trecută, Comitetul Executiv al Găgăuziei nu a fost aprobat întrucât structura propusă de Evghenia Guțul era contrar legii, întrucât pe listă au fost incluși președinți de raioane.

La data de 19 august în spațiul public a apărut lista renovată a candidaților pentru Executivul Găgăuziei. De această dată, toți candidații sunt din autonomia Găgăuză.

Noua componență a Comitetului Executiv al Găgăuziei este formată din 21 de membri.

Potrivit nokta.md, cei șapte candidați care nu au promovat proba de cunoaștere a limbii găgăuze au fost înlocuiți:

 •  Primarul municipiului Orhei, Pavel Verejanu, va fi înlocuit de Serghei Ciulaflî la funcția de prim-vicepreședinte al Comitetului Executiv;
 • Șeful departamentului de afaceri al bașcanului va fi Vasile Novak și nu Iurie Kuznețov, consilier, consilier juridic al fracțiunii parlamentare a partidului Șor.
 • Nicolai Kendighelean îl va înlocui pe Ivan Karaman în funcția de șef al departamentului de construcții și infrastructură ;
 • Stepan Gargalîk va prelua funcția de șef al complexului agroindustrial. Anterior, la această funcție era nominalizat Maxim Mihailiuk;
 • Elena Rusu îl va înlocui pe Boris Golovin la funcția de șef al secției de sănătate;
 • Vitalie Kîlcik a fost propus pentru postul de șef al serviciului fiscal în locul lui Serghei Avtutov;
 • Gheorghe Mavrodi vine în locul lui Valerie Rotar în funcția de șef al serviciului de informare și securitate din Găgăuzia.

  Menționăm că după aprobarea de către Adunarea Populară a componenței Comitetului Executiv, bașcanul devine automat șeful acestuia.

Autor

 • Mîțu Anișoara

  A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.