VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Marile puteri ale lumii au semnat primul document privind siguranța Inteligenței Artificiale

Uniunea Europeană, Statele Unite, China și alte 20 de state au semnat primul document global care abordează dezvoltarea Inteligenței Artificiale sigure. Documentul, denumit ”Declarația de la Bletchley”, a fost semnat în Marea Britanie, acolo undeî n aceste zile are loc un summit internaţional dedicat acestei tehnologii. 

Potrivit AFP, Uniunea Europeană şi 20 de ţări reunite la întâlnirea de la Bletchley Park, lângă Londra, au căzut de acord asupra ”nevoii urgente de a înţelege şi gestiona colectiv riscurile potenţiale ale Inteligenței Artificiale, printr-un nou efort global, menit să garanteze că tehnologia este dezvoltată şi desfăşurată în mod sigur şi responsabil”. 

„Această declaraţie istorică marchează începutul unui nou efort global de consolidare a încrederii publicului în AI, cu obiectivul ca ea să fie sigură”, a declarat premierul britanic Rishi Sunak.

Organizatorii summitului susțin că, în faţa potenţialului modelelor avansate, cum ar fi robotul conversaţional ChatGPT, declaraţia de la Bletchley arată că, pentru prima dată, lumea se reuneşte pentru a identifica problema şi a evidenţia oportunităţile sale. 

Problematica Inteligenței Artificiale este dezbătută de lideri politici și experți într-un loc emblematic de lângă Londra, întrucât acolo a funcţionat în al Doilea Război Mondial centrul de decriptare al armatei britanice, unde a fost descifrat codul Enigma folosit de nazişti. De asemenea, s-a anunțat că următoarele reuniuni la acest subiect urmează să aibă loc în Coreea de Sud și Franța. 

Amintim, miliardarul american Elon Musk, cofondator în 2015 al companiei cu rol de pionierat în acest domeniu, societatea OpenAI, a cerut ca un ”arbitru independent” să poată ”declanşa alarma” atunci când apar îngrijorări asupra evoluţiei Inteligenței Artificiale, pe care a descris-o drept una dintre ”cele mai mari ameninţări” asupra umanităţii, îngrijorări despre care a vorbit și la summit și 

vicepreşedinta SUA, Kamala Harris. 

Inteligenţele artificiale generative, care pot produce texte, sunete sau imagini la cerere în numai câteva secunde, au făcut progrese exponenţiale în ultimii ani, iar până vara viitoare vor apărea generaţiile următoare ale acestor modele. Aceste tehnologii aduc mari speranţe pentru medicină sau educaţie, însă ar putea destabiliza societăţile, ar putea să permită fabricarea de arme ori să scape de sub controlul uman.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.