VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Marcel Spatari: Aproape toți cetățenii R. Moldova vor benefiacia de compensații pentru plata facturilor la încălzire și energia electrică

Compensații la factura de plată la încălzire și energia electrică vor fi oferite aproape tuturor cetățenilor Republicii Moldova, fiindcă doar 1% din cetățeni își permit să-și achite factura la tarifele actuale și nu vor beneficia de compensații. Declarația a fost făcută de Marcel Spatari, ministrul Muncii și Protecției Sociale, potrivit căruia autoritățile elaborează acum mecanismul de acordare a compensațiilor, astfel încât statul să se asigure că cetățenii își pot permite să achite facturile.

Ministrul Marcel Spatari spune că va fi oferit ajutoare diferit în funcție de nivelul de vulnerabilitate al gospodăriilor, pentru că există multe gospodării foarte vulnerabile din punct de vedere energetic, iar mai mult de jumătate din toate gospodăriile din țară se încadrează în cel mai ridicat nivel de vulnerabilitate energetică. De asemenea, el a menționat că statul a elaborat criteriile celor 4 categorii de vulnerabilitate energetică.

„Principalul criteriu în baza căruia familiile vor fi divizate pe categorii de vulnerabilitate este ponderea cheltuielilor energetice în bugetul gospodăriei, cât la sută din bugetul gospodăriei se duce pe achitarea facturilor la energie. Familiile care cheltuie mai mult de 2/3 din buget pe aceste facturi vor fi încadrate în categoria maximă de vulnerabilitate energetică. Și aici e vorba de 2/3 din gospodăriile din această țară. Adică 60% din populație va primi compensația maximă. 15% din populație va primi o compensație ridicată, apropiată de cea maximă, doar 1% din populație se află în categoria celor non-vulnerabili”, a spus Marcel Spatari în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” .

Potrivit ministrului, toți cetățenii vor completa on-line formularul vulnerabilității energetice, unde vor indica veniturile familiei, numărul membrilor familiei, modalitatea de încălzire pe timp de iarnă și ponderea valorii facturilor în bugetul familiei. Cetățenii vor completa și declarația pe propria răspundere prin care vor confirma corectitudinea datelor.

„Oamenii își vor declara veniturile. În sistemul informațional vom colecta toate datele unei familii din declarațiile de la FISC, de la CNAS, pensii, indemnizații și vom compara valoarea declarată de către familie cu cea cunoscută de stat. Dacă valoarea cunoscută de stat este mai mare decât valoarea declarată, în calcul se va lua valoarea cunoscută. Va exista și declarația pe propria răspundere, nu am inventat-o noi, ea există de când e țara. Scopul compensațiilor este să ne asigurăm că facturile sunt plătite”, a mai spus ministrul Muncii și Protecției Sociale.
 

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.