VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Mandate de arestare în contumacie, pentru 30 de zile, în privința lui Plahotniuc, Vîlcu, Andronachi și Zara în dosarul privind achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte

Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au emis mandate de arestare în contumacie, pentru 30 de zile, pe numele a patru persoane cercetate în dosarul penal denumit generic „achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte”.

Potrivit surselor VB din cadrul organelor de drept, magistrații au emis mandate de arestare în contumacie pe numele fostului lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, omului de afaceri Alexandru Vîlcu, fostului deputat democrat Vladimir Andronachi și fostului director al Agenției Servicii Publice (ASP) Vladislav Zara, vizați în cadrul dosarului penal privind achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte la ASP.

Urmărirea penală pe acest caz, a fost pornită la 22 octombrie 2021 de către Procuratura Generală, pe faptul abuzului de serviciu, săvârșit din interes material  (art.327 alin.(2) din Codul penal), de către factorii de decizie din cadrul Agenției Servicii Publice. Ulterior, la 5 aprilie 2022, Procuratura Anticorupție a mai pornit o cauză penală pe faptul abuzului de serviciu, săvârșit în interesul unui grup criminal organizat (art.327 alin.(3) din Codul penal). Aceste cauze penale au fost conexate într-o procedură unică.

Procurorii anticorupție au înaintat demersuri în instanța de judecată, unde au solicitat aplicarea măsurii preventive sub formă de arest preventiv în contumacie, pe un termen de 30 zile, în privința unei persoane publice din cadrul Agenției Servicii Publice, precum și în privința a 3 reprezentanți ai mediului de afaceri care au fost beneficiarii efectivi a plăților achitate nejustificat, urmare a încheierii abuzive a unor acte juridice de către Agenția Servicii Publice, entitate succesoare a  Î.S. „CRIS REGISTRU”.

Astfel, în rezultatul examinării demersurilor înaintate de către procurorii anticorupție, pe parcursul zilelor de 9 septembrie 2022, și respectiv 12 septembrie 2022, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana au emis mandate de arestare preventivă în privința celor patru persoane vizate supra, pe un termen de 30 zile.

Procurorii urmează să întreprindă acțiunile suplimentare care se impun în vederea anunțării în căutare a persoanelor enunțate și asigurarea prezentării acestora la organul de urmărire penală.

Pe 3 mai, fostul director al Agenției Servicii Publice (ASP), Serghei Railean, a fost reținut pentru 72 de ore într-un dosar penal pentru abuz de serviciu ce vizează procesul de achiziționare a blanchetelor.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.