VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Cehia plafonează prețurile la electricitate și gaze pentru gospodării și întreprinderi

Guvernul de la Praga a ajuns la un acord privind plafonarea preţurilor la gaze şi energia electrică pentru anul viitor, pentru a atenua impactul scumpirii acestora asupra gospodăriilor, a anunţat premierul ceh Petr Fiala, a cărui ţară asigură semestrul acesta preşedinţia Uniunii Europene, transmite Reuters.

Planul naţional al autorităţilor de la Praga va funcţiona alături de soluţia pan-europeană pregătită de Comisia Europeană şi statele membre.

„Garantăm nivelul preţului, toţi vor şti ce vor plăti şi va fi imposibil ca oamenii să plătească facturi mult mai ridicate faţă de acest an”, a declarat, la o conferinţă de presă, Fiala.

Potrivit premierului Petr Fiala, gospodăriile și întreprinderile vor plăti maximum șase coroane cehești (25 de cenți în dolari americani) pe kilowatt-oră (kWh) de electricitate și maximum trei coroane pe kWh de gaz, ambele sume incluzând taxa pe valoarea adăugată (TVA).

De asemenea, Guvernul de la Praga va garanta că sectorul public, inclusiv spitalele, municipalităţile sau şcolile vor avea livrarea garantată la aceleaşi preţuri.

Ministrul de finanțe, Zbynek Stanjura, a estimat că impactul asupra bugetului de stat se va ridica la 130 de miliarde de coroane (5,3 miliarde de euro). Aceste costuri ar putea fi acoperite din veniturile companiilor de stat, din impozitul pe profitul excepțional recent propus și din veniturile din certificatele de emisii, a declarat acesta.

Ministrul a adăugat că noul impozit pe profitul excepțional, discutat luni de guvern în cadrul unei reuniuni extraordinare, ar putea acoperi până la 70 de miliarde de coroane numai până anul viitor.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.