VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Majorarea galopantă a prețurilor este o consecință a războiului din Ucraina și a perturbării pieței internaționale a resurselor energetice/Opinie

Republica Moldova este dependentă în proporție de 100% de piața energetică externă, iar această dependență se reflectă în inflația record pe care o înregistrăm, a declarat premierul Natalia Gavrilița în cadrul unei emisiuni la Radio Moldova. Șefa executivului spune că printre soluțiile autorităților pentru a depăși această perioadă de criză sunt majorarea veniturilor oamenilor, compensația parțială a tarifelor la gaz și sancționarea drastică a agenților economici care majorează nejustificat prețurile.

Toate țările lumii se confruntă cu fenomenul inflației. Republica Moldova este însă mai vulnerabilă față de celelalte țări întrucât diversificarea surselor energetice nu a fost o prioritate pentru fostele guvernări. „Vedem o inflație mare peste tot în lume. În SUA inflația a ajuns la 9%, ceea ce n-a mai fost de decenii bune. În Estonia inflația a depășit 24%, dar noi avem dificultăți și din cauza structurii economiei noastre. În 30 de ani nu am reușit să diversificăm accesul la resursele energetice și avem formule care sunt legate de prețul de piață, iar din motive geopolitice cresc galopant prețurile la resursele energetice. Noi nu avem alte soluții decât să compensăm oamenilor o parte din tarif și să ajutăm agenții economici să se adapteze noilor prețuri”, a spus Natalia Gavrilița.

Potrivit ultimelor date prezentate de Biroul Național de Statistică, prețurile medii de consum în luna iunie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, au crescut cu 31,8%, inclusiv la produse alimentare cu 34,3%. În Republica Moldova se atestă cea mai înaltă rată a inflației din regiune.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.