Astăzi, 15 ianuarie, în R. Moldova este celebrată Ziua Naţională a Culturii. Evenimentul este prilejuit de ziua de naştere a marelui poet Mihai Eminescu. Cu această ocazie, președinta Maia Sandu și ministrul Culturii, Sergiu Prodan au venit cu mesaje de felicitare. De asemenea, mai mulți politicieni și oameni de cultură depun flori la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor din Capitală.
De Ziua Națională a Culturii șefa statului anunță că și în 2024 Bookfest Chișinău se va desfășura sub Înaltul Patronaj al președinților României și Republicii Moldova. Președinta Maia Sandu subliniază că, în ultimii ani, tot mai multe festivaluri și evenimente de calitate iau amploare și își câștigă tot mai mult public, atât din țară, cât și de peste hotare.
„În această vacanță de iarnă am cunoscut un grup de elevi din Chișinău, care în acest an au pășit în clasa întâi și împreună am răsfoit și citit cărțile pentru copii pe care le avem pe rafturile bibliotecii de la Președinție. Interesul față de lectură, în special la copii și accesul la carte de calitate trebuie sprijinit pe toate căile și la toate nivelurile”, a declarat șefa statului.
De asemenea, Președinta Maia Sandu subliniază că numai prin accesul la cultură și lectură pot fi schimbate mentalități, pot fi formate generații de oameni cu gândire liberă. „Copiii care citesc, tinerii culți, care aleg teatrul, cartea, dezvoltarea frumoasă sunt adulții de mâine care vor alege cuvântul în locul armei, vor avea curajul să apere valorile învățate și vor construi o societate unde este respect și bună înțelegere”, a punctat Președinta.
Ministrul Sergiu Prodan a transmis un mesaj pentru toți cei care stau la straja culturii noastre în satele și orașele țării, dar și celor care ne promovează valorile peste hotare.
Scriitori și poeți, editori de carte și de reviste culturale, care faceți ca povestea noastră, scrisă în română, să spargă granițele și să devină o poveste universală. Bibliotecari, care munciți în fiecare zi pentru ca să ne putem considera un popor cu cartea în mână. Artiști independenți, artiști contemporani, care prin spiritul vostru novator faceți ca ziua de mâine să se întâmple azi.
„Angajați ai secțiilor de cultură și ai caselor de cultură, care inspirați comunitățile ca să devină parte a actului artistic. Proprietari de pensiuni turistice, care v-ați deschis porțile și inimile pentru cei ce vor să ne cunoască țara. Profesori din școlile de artă, dar și din școli obișnuite, care sădiți germenele culturii în tinerele generații. Datorită vouă în țara noastră continuă să apară talente. Datorită vouă sunt păstrate și reînviate tradițiile. Datorită vouă, numele Moldova răsună cu multă mândrie pe toate continentele. În ultimii ani – dar cu precădere în 2023 – toți împreună am reușit să facem viața culturală a țării noastre cu adevărat efervescentă. Cu zeci de spectacole și concerte, în sate și orașe. Cu zeci de evenimente de artă contemporană sau de promovare și păstrare a tradițiilor și patrimoniului național. Cu turnee în Europa și acasă, cu nume sonore sau abia în devenire, cu echipe de artiști profesioniști sau de amatori”, a menționat ministrul.
La 15 ianuarie se împlinesc 174 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu. În această zi, R. Moldova, dar și România, sărbătoresc Ziua Națională a Culturii.