VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Leul moldovenesc înregistrează cea mai puternică apreciere din ultimii 8 ani

Leul moldovenesc în prima săptămână a anului 2024 este cu 6,1% mai puternic față de Euro și dolar comparativ cu prima săptămână din 2023. Aceasta este cea mai puternică apreciere a leului din ultimii 8 ani, afirmă Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la IDIS „Viitorul”.

Potrivit economistului, precedentul record a fost stabilit în 2018, când leul moldovenesc s-a apreciat față de euro și dolar cu 5,8%,

În 8 ani de zile leul moldovenesc s-a întărit de 6 ori față de perechea valutară EURO&USD și doar de 2 ori s-a depreciat. Cea mai mare depreciere a fost înregistrată în 2021 de (-7,4%). Comparativ cu anul 2016 în prezent leul moldovenesc este cu 10,5% mai puternic, afirmă Ioniță.

„Cursul oficial la început de an a fost de 19,27 Lei/EURO, cea ce este cu 1,07 lei mai puțin decât acum un an. Doar la început de 2020 Euro a avut o valoare mai slabă față de Leu. Față de USD leul a început anul cu valoarea de 17,54 Lei/USD sau acum plătim cu 1,63 lei mai puțin pentru un USD decât la început de 2023. De fapt în ultimii 6 ani, doar începutului anului 2023 a fost o excepție, când USD a avut o valoare mult mai puternică, în rest USD a fost relativ slab pe tot parcursul acestor ani”, menționează analistul economic.

Față de anul trecut leul în prezent este cu 5,3% mai puternic decât EURO, cea mai mare apreciere din ultimii 8 ani. Precedentul record a fost â 2018, când leul s-a apreciat față de EURO cu 4,9%.

Față de USD, leul a început anul cu 8,5% mai puternic decât anul trecut. Este a doua oară în ultimii 8 ani când leul se apreciază față de USD, în rest leul înregistra valoare negativă față de USD.

Potrivit lui Ioniță, se atestă perturbații pe plan internațional a cursului valutar USD față de EURO, iar leul moldovenesc mereu a fost pe mijloc cu o ușoară tendință de a fi mai aproape de EURO. De aici și fluctuații mai mari față de USD și comportament mai echilibrat față de EURO.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.