VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Maia Sandu: „Nu există nicio scuză pentru violența față de femei”

În data de 25 noiembrie este marcată Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor, iar Organizația Națiunilor Unite lansează anual o campanie de 16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS), în anul 2022, circa 491 de femei au fost victime ale violenței domestice iar 249 au fost supuse abuzului sexual.

Cu acest prilej, Președinta Maia Sandu a transmis un mesaj: „Nu există nicio scuză pentru violența față de femei. Nu există nicio scuză pentru violență, în general”.

Șefa statului a menționat că în această zi, în fiecare an, vorbim despre o problemă care afectează femeile din lumea întreagă.

„Republica Moldova nu este o excepție. Anual, circa 40 de femei își pierd viața din cauza violenței, iar multe alte femei suferă tot felul de abuzuri”, a subliniat Maia Sandu potrivit unui comunicat emis de Președinție.

Președinta Maia Sandu a mai punctat că acum doi ani, Moldova a ratificat Convenția de la Istanbul, pentru a proteja viața și demnitatea fetelor și femeilor. La fel, au fost create centre de susținere și, în curând, va funcționa o instituție care va coordona și monitoriza activitățile instituțiilor publice de combatere a violenței. 

„Însă pentru combaterea violenței împotriva femeilor e necesară implicarea întregii societăți. Vă îndemn să discutați cu copiii, cu tinerii pentru a le cultiva valorile respectului și demnității umane. Vă îndemn ca, împreună, să combatem violența, abuzurile, lipsa de respect și stereotipurile. Doar împreună putem construi o societate mai bună pentru noi toți”, a conchis șefa statului.  

Menționăm că majoritate instituțiilor de stat ale R. Moldova s-au alăturat campaniei 16 zile de activism împotriva violenței față de femei și fete.

Violența în familie, violul, hărțuirea sexuală, acțiunile cu caracter sexual neconsimțite sunt infracțiuni și se pedepsesc prin lege. Un element important este conștientizarea de către fete și femei că pot fi afectate atât fizic, cât și psihologic.
Pentru a vorbi confidențial despre ceea ce s-a întâmplat, dar și pentru a cunoaște drepturile și serviciile disponibile în situații de criză, trebuie să sune la Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete 0 8008 8008 care este gratuit și poate fi apelat 24/24 de ore. De asemenea, victimele violenței pot fi ajutate de persoane cunoscute, de vecini, prieteni, consăteni, membri ai familiei care la fel pot raporta cazul la Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete.

Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete a fost lansat la începutul lunii noiembrie a anului 2009. De atunci au fost recepționate peste 26 de mii de apeluri.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.