VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ultima zi în care pot fi depuse cereri pentru compensații pentru noiembrie

Astăzi este ultima zi în care cetățenii pot depune cereri pentru acordarea compensațiilor în sezonul rece pentru luna noiembrie. Cererile vor putea fi depuse și după 25 noiembrie, însă compensațiile vor fi acordate începând cu luna decembrie.

Spre deosebire de sezonul rece precedent, în acest an, doar gospodăriile înregistrate în sistem vor primi compensații la energie. Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, până în prezent, peste 700 mii de gospodării au solicitat compensații pentru energie în perioada rece a anului.

Compensațiile vor fi alocate pentru 7 categorii de vulnerabilitate energetică, în acest an fiind adăugate două noi categorii, primară și extremă. Atribuirea categoriei de vulnerabilitate energetică va fi efectuată automat de către sistemul informațional, începând cu data 26 noiembrie. Cetățenii vor putea vizualiza categoria atribuită în cabinetul personal, în primele zile ale lunii decembrie.

În cazul gazelor naturale, compensația se va aplica pentru un consum de 180 m3/lună. În funcție de categoria de vulnerabilitate, consumatorii vor plăti:

Extremă – 12 lei/m3
Foarte ridicată – 12,2 lei/m3
Ridicată – 12,4 lei/m3
Medie – 12,6 lei/m3
Scăzută –17 lei/m3
Primară – preț reglementat/prețul furnizorului (18,07 lei/m3)
Fără vulnerabilitate – preț reglementat/prețul furnizorului (18,07 lei/m3).

Potrivit MMPS, majoritatea beneficiarilor incluși în categoria extremă și categoria de vulnerabilitate foarte ridicată, care se încălzesc și cu combustibil solid, vor beneficia de compensație sub formă de plată monetară lunară de 800 de lei sau compensație sub formă de plată monetară lunară și compensația în factură plafonată la 90m3/lună.

Energia termică va fi compensată până la plafonul de 1,3 Gcal/lună sau până într-un plafon de 0,9 Gcal/lună pentru gospodăriile care au stabilit dreptul la compensație sub formă de plată monetară lunară, pentru a asigura următoarele prețuri garantate:

Extremă – 1450 lei/Gcal
Foarte ridicată –1475 lei/Gcal
Ridicată – 1500 lei/Gcal
Medie – 1525 lei/Gcal
Scăzută – 2100 lei/Gcal
Primară – 2900 lei/Gcal
Fără vulnerabilitate – tarif reglementat (3267 lei/Gcal – Termoelectrica).

Compensația pentru energia electrică va fi acordă pentru un volum maxim consumat de 1 500 kWh pe lună sau de 750 kWh/lună în cazul beneficiarilor de compensații sub formă de plată monetară lunară, pentru consumatorii casnici care întrunesc cumulativ următoarele condiții: energia electrică reprezintă principala sursă de încălzire pe perioada rece a anului, conform cererii depuse; consumatorii casnici au înregistrat un consum mediu lunar de energie electrică de cel puțin 250 kWh/lună în perioada rece precedentă; consumatorii casnici nu sunt conectați la furnizarea centralizată de energie termică sau au înregistrat un consum mediu lunar de energie termică mai mic de 0,3 Gcal/lună în perioada rece precedentă; consumatorii casnici au înregistrat un consum la gazele naturale mai mic de 50 m3 pe lună în perioada rece precedentă.

La energia electrică, pe categorii, vor fi achitate următoarele prețuri:

Extremă – 1,54 lei / kWh
Foarte ridicată – 1,74 lei / kWh
Ridicată –1,94 lei / kWh
Medie – 2,14 lei / kWh
Scăzută – 2,34 lei / kWh
Primară – 2,54 lei / kWh
Fără vulnerabilitate – preț reglementat (2,39 lei/kWh – Premier Energy 2,88 lei/kWh – FEE Nord).

Potrivit ministrului Muncii, Alexei Buzu, bugetul pentru acordarea compensațiilor la căldură, în noul sezon rece, va fi cu un miliard de lei mai mic. Acest lucru este datorat atât tarifelor mai mici pentru gaz, dar și a revizuirii procesului de acordare a ajutorului.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.