VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Maia Sandu, întâlnire cu Justin Trudeau: Am discutat despre provocările din regiune și despre întărirea apărării

Președinta Maia Sandu a avut ieri o întrevedere oficială, la Ottawa, cu premierul canadian Justin Trudeau. Cei doi oficiali au discutat despre cum Canada poate ajuta Republica Moldova în consolidarea rezistenței față de provocările din regiune, cauzate în special de invazia Rusiei în Ucraina, și despre cum poate fi întărită și mai mult apărarea țării noastre.

”Am discutat despre cum putem avansa cooperarea bilaterală și apăra împreună valorile pe care le împărtășim. I-am mulțumit premierului Trudeau pentru susținerea fermă a guvernului canadian pentru parcursul nostru democratic. Am menționat expertiza, instruirile și asistența de care avem nevoie ca să ne dezvoltăm sectorul de apărare și de securitate națională. Am mulțumit domnului Prim-ministru pentru ajutorul primit anul trecut ca să gestionăm mai bine criza refugiaților - Canada co-prezidează, împreună cu Germania, Grupul de lucru privind situația umanitară a refugiaților de la noi, în cadrul Conferințelor ministeriale ale Platformei de Sprijin pentru Moldova”, a scris președinta Maia Sandu pe pagina sa de pe o rețea socială.

La rândul său, premierul Canadei, Justin Trudeau, a declarat după întrevedere că Moldova se confruntă cu presiuni umanitare, economice și de securitate semnificative din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

”Când am stat de vorbă cu președinta Maia Sandu am vorbit despre acele presiuni și impacturile pe care le-au avut în întreaga lume. I-am mulțumit și președintelui, și poporului moldovean, pentru munca depusă pentru a oferi adăpost, siguranță și altă asistență umanitare sutelor de mii de ucraineni care fug de război. Am reiterat sprijinul Canadei pentru Moldova și pentru suveranitatea și integritatea teritorială a țării”, a scris premierul Canadei pe pagina sa de pe o rețea socială.

La fel, Justin Trudeau a precizat că autoritățile canadiene vor contribui și la creșterea capacității Poliției Naționale a Republicii Moldova, prin instruiri și asistență tehnică, pentru a asigura securitate în zonele în care există un număr mare de refugiați și migranți.

Amintim că după vizita din Canada, președinta Maia Sandu a mers deja în Statele Unite. În zilele de 12 și 13 mai, șefa statului se va afla în Chicago, acolo unde va participa la cea de-a 9-a ediție a Convenției moldo-americane.    

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.