VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Maia Sandu după ce Energocom a semnat un contract cu Hidroelectrica: ”Mulțumim, România! Apreciem acest ajutor prompt și generos”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu a mulțumit autorităților de la București, după ce astăzi, 13 octombrie, principalul lider în producția de energie electrică din România și societatea pe acțiuni Energocom, companie desemnată de Guvernul R. Moldova, au semnat un contract de furnizare a energiei electrice.

„România ne ajută din nou – de mâine, vom cumpăra electricitate de peste Prut. Decizia Guvernului României vine după ce Ucraina a sistat livrările de curent din cauza atacurilor rusești cu rachete, de la începutul acestei săptămâni.

Mulțumim, România! Apreciem acest ajutor prompt și generos, într-un moment de mare încercare pentru noi. Îndemn cetățenii să economisească, pe cât este posibil, energia electrică și le mulțumesc celor care au răspuns deja apelului autorităților. Facem acest efort împreună, pentru a nu rămâne fără curent, pentru a reduce costurile, dar și pentru viitorul nostru liber. Împreună vom trece de iarna aceasta și vom ieși din ea mai puternici”, a scris șefa statului pe o rețea de socializare.

România începe furnizarea de energie electrică spre R. Moldova în această noapte. Anunțul a fost făcut de ministrul român al Energiei, Virgil Popescu.

„Hidroelectrica și Energocom, companie desemnată de Guvernul Republicii Moldova, au semnat astăzi un contract de furnizare – 100 MW. În această noapte începe furnizarea de energie electrică, pentru Republica Moldova”, a declarat ministrul român.

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a anunțat că Republica Moldova va putea cumpăra energie electrică din România la un preț de 450 RON/MWh (aproximativ 90 EUR/MWh), datorită modificărilor în legislație făcute de Guvernul României în urma discuțiilor cu Guvernul Republicii Moldova. 

Energia electrică va avea un preț mai mic decât prețurile de pe piață și va asigura necesarul de 30% pe care nu-l mai putem primi din Ucraina, începând cu data de 14 octombrie. Acest lucru este posibil, grație sincronizării sistemului electroenergetic cu cel european, încă din luna martie curent.

Pentru a veni în ajutorul Republicii Moldova, Guvernul României a aprobat o Ordonanță de Urgență care prevede că „producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.