Lupta cu propaganda Moscovei reprezintă pericole nu doar pentru R. Moldova iar subiectul a fost discutat inclusiv la Summitul Comunității Politice Europene. Potrivit Președintei Maia Sandu, fiecare țară, de una singură, nu poate să facă față propagandei, deoarece Moscova investește bani foarte mari în producerea și răspândirea acesteia.
În cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei, Maia Sandu a menționat că la evenimentului de la Bulboaca a solicitat să fie depus un efort comun cu toate țările de combatere a propagandei. În context, șefa statului și-a exprimat speranța că la următoarea întrunire a summitului, se va ajunge la unele înțelegeri și mecanisme concrete .
„Pentru că propaganda rusă și dezinformarea reprezintă pericole nu doar pentru Republica Moldova. Această problemă, lupta cu propaganda Moscovei noi am discutat-o inclusiv la Comunitatea Politică Europeană și am discutat-o din perspectiva că de una singură fiecare țară nu poate să facă față propagandei Moscovei, pentru că Moscova investește bani foarte mari în producerea și răspândirea acestei propagande. Noi am discutat acolo că trebuie să facem un efort comun, să ne unim forțele și resursele și să încercăm să combatem împreună această propagandă. Și iată la următoarea ședință a Comunității Politice Europene o să continuăm această discuție și sper să ajungem la niște înțelegeri concrete și la niște mecanisme concrete cum să facem asta. Deci, dacă cineva încearcă să-mi spună mie că nu este nicio problemă și că rușii ar trebui să aibă în continuare acces și să dezinformeze toată populația noastră, așa cum au făcut-o până acum, eu nu sunt de acord. Această instituție este, în special, destinată luptei cu propaganda care vine de la Moscova, propaganda din afară, pentru că noi știm cât de mari pot fi implicațiile acestor dezinformări, și ceea ce am făcut noi până acum nu a fost suficient. Da, niște acțiuni sporadice aici și dincolo, n-a fost suficient nici ce a făcut Uniunea Europeană și se recunoaște acest lucru. Deci, acum toată lumea înțelege cât de grav este acest subiect și unele țări deja au mai mult succes, altele abia învață, noi o să învățăm de la aceste țări, dar eu contez foarte mult pe un efort comun cu toate țările”, a menționat Maia Sandu.
Președinta Maia Sandu a subliniat că Republica Moldova niciodată nu va avea suficiente resurse comparabile cu cele pe care le alocă Rusia pentru propagandă.
Președinta Republicii Moldova a propus la 29 mai, crearea Centrului Național de Apărare Informațională și Combatere a Propagandei, denumit simbolic „PATRIOT”. Instituția va avea misiunea de a transmite informații veridice către publicul larg și de a asigura un dialog constant cu cetățenii precum în vederea promovării intereselor naționale și creșterii rezistenței societății în fața dezinformării.
De asemenea, va fi responsabilă de identificarea, evaluare și combaterea dezinformării pentru eliminarea riscurilor generate de amenințările hibride și dezinformare asupra securității naționale.