VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Maia Sandu a prezentat proiectul Strategiei Securității Naționale: Cheltuielile pentru securitate și apărare vor fi majorate

R. Moldova va majora cheltuielile pentru securitate și apărare. Un anunț în acest sens a fost făcut de președinta țării, Maia Sandu, după ședința de astăzi a Consiliului Suprem de Securitate.

Sporirea investițiilor și întărirea sectorului de apărare și securitate este una dintre direcțiile Strategiei Securității Naționale, proiect discutat la ședința de astăzi a CSS.

Prima direcție de acțiune este să sporim investițiile și să întărim sectorul de apărare și securitate. Un sector puternic de apărare și de securitate națională este esențial pentru a asigura creșterea economică și a dezvolta economia națională. Nu vom putea convinge moldovenii să deschidă afaceri acasă, nu vom putea aduce investiții de calitate care să creeze locuri de muncă bine plătite aici, nu vom putea găsi resurse pentru modernizarea drumurilor, podurilor, căii ferate, aeroportului și a întregii infrastructuri naționale, dacă nu vom putea garanta siguranța acestor inițiative”, a declarat șefa statului.

Potrivit Maiei Sandu, oamenii vor investi și vor dezvolta economia atunci când se vor simți în siguranță.

Avem nevoie de pace și de securitate pentru a putea planifica, construi, investi și culege roadele muncii noastre. De siguranță are nevoie și fiecare cetățean. Altfel, oamenii noștri vor pleca, vor emigra în țări pe care le consideră sigure. Aceasta afectează negativ economia, afectează negativ societatea noastră.  Bugetul de securitate trebuie majorat, pentru că este o investiție necesară, care va aduce beneficii tuturor. Pentru a descuraja agresiunea din exterior și pentru a-și asigura securitatea națională, Republica Moldova are nevoie de o armată modernă, echipată, bine pregătită și capabilă să opereze împreună cu partenerii externi. Neutralitatea nu înseamnă să stăm pasivi și neajutorați. Dimpotrivă, ne obligă să construim capacitatea de apărare, să dezvoltăm o armată performantă pe care să se bazeze și de care să se mândrească cetățenii. Vom întări și sectorul civil de securitate, așa încât instituțiile, care trebuie să ne protejezesă pună accent, înainte de toate, pe nevoile cetățenilor. Este rațional și responsabil să ne asumăm azi aceste costuri, cu ajutorul țărilor partenere, pentru a ne apăra copiii, părinții, familiile noastre. Viața nu are preț, iar ca să protejăm viața trebuie să fim vigilenți și pregătiți”, a mai declarat șefa statului.

Mai jos vă prezentăm și celelalte direcții ale noii Strategii a Securității Naționale:

A doua direcție de acțiune este să progresăm gradual pe calea  soluționării conflictului transnistrean.

Reafirm, în acest context, că nu există o altă cale de soluționare a conflictului transnistrean decât cea pașnică. Trupele ruse, aflate ilegal în țara noastră, trebuie să părăsească teritoriul suveran al Republicii Moldova. Va trebui să depunem eforturi pentru a reintegra progresiv și pașnic regiunea transnistreană în spațiul juridic, economic și politic al Republicii Moldova.  În acest proces, vrem să extindem toate beneficiile apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană și pentru cetățenii noștri care locuiesc pe malul stâng al râului Nistru. Soluția politică a conflictului de pe Nistru, ce va fi identificată cu participarea activă a Uniunii Europene și a altor parteneri strategici, trebuie să fie durabilă, funcțională și aliniată la aspirațiile europene ale țării noastre”, a mai subliniat președinta.

A treia direcție de acțiune este să fim parte și să dezvoltăm parteneriate de securitate cu cele mai dezvoltate și prospere țări democratice ale lumii.

Am văzut în ultimii ani că, doar datorită sprijinului financiar mare, datorită deschiderii fără precedent, datorită susținerii democrației în țara noastră de către partenerii și prietenii Republicii Moldova, noi am reușit să rezistăm și să rămânem parte a lumii libere. Uniunea Europeană rămâne unul dintre pilonii de bază ai securității pe continentul european. Dorința noastră de aderare la UE urmărește modernizarea și dezvoltarea economică a Moldovei, precum și garantarea securității cuprinzătoare – energetice, cibernetice, informaționale și militare – securitatea tuturor cetățenilor noștri. În acest context, apreciem parteneriatul nostru strategic privilegiat, profund și multidimensional cu România în domeniul securității și apărării. Consolidarea acestui parteneriat este esențială pentru îndeplinirea dezideratului nostru de aderare la UE și pentru asigurarea securității țării pe termen lung”, a mai declarat Sandu.

A patra direcție de acțiune este să intensificăm lupta de combatere a corupției și să creăm instituții puternice care să aplice legea.

Blocajele care se pun în calea reformei justiției nu ne vor opri să continuăm eforturile de curățare a justiției de persoane compromise. Corupții din sistem pun în pericol securitatea Republicii Moldova și contribuie la amestecul străin în treburile interne ale Republicii Moldova, inclusiv cu bani murdari din activități ilegale”, a mai afirmat șefa statului,

A cincea direcție de acțiune este să contribuim la securitatea regională și internațională, și anume să ne comportăm ca un stat membru de facto al Uniunii Europene.

Concret, acest lucru înseamnă că vom continua să participăm la inițiativa europeană Coridoarele Solidarității, contribuind astfel la reziliența economică a Moldovei și a Ucrainei și la securitatea alimentară la nivel global. Vom continua să trimitem în ajutor echipe de salvatori pentru alte țări lovite de incendii și altfel de dezastre. Vom continua să participăm la misiunile civile ale UE de gestionare a crizelor, contribuind la stabilitatea în vecinătatea Uniunii Europene. Țara noastră se va alinia la agenda Uniunii Europene pentru a combate schimbările climatice”, a mai punctat Maia Sandu.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.