VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Maia Sandu a mers anul trecut în 21 de vizite peste hotare. Cât a cheltuit Președinția pentru deplasări

Pe parcursul anului trecut, președinta Maia Sandu a efectuat 21 de vizite de lucru și oficiale în străinătate. Cele mai multe vizite, 3 la număr, au fost în România, iar câte două vizite de lucru au fost Ucraina, Elveția și SUA. Șefa statului s-a mai deplasat în Germania, Polonia, Marea Britanie, Canada, Islanda, Austria, Grecia, Slovenia, Regatul Țărilor de Jos, Portugalia, Spania și Cehia, transmite IPN.

Prima vizită din 2023, șefa statului a efectuat-o în perioada 16-20 ianuarie în Elveția. La Davos, Maia Sandu a participat la lucrările Summitului Economic Mondial. Cheltuieli aferente deplasării acoperite din bugetul Aparatului Președintelui depășesc 67 de mii de lei, inclusiv pentru diurne, cazare, transport aerian. În perioada 16-19 februarie, președinta a efectuat o vizită în Germania, pentru a participa la lucrările celei de-a 59-a ediții a Conferinței de Securitate de la Munchen. Cheltuielile aferente deplasării acoperite de Aparatului Președintelui au fost în mărime de 43 de mii de lei.

Maia Sandu a efectuat în perioada 21-22 februarie o vizită de lucru la Varșovia, Polonia, iar cheltuielile aferente deplasării de serviciu au fost de peste 14 mii de lei. Pe 23 februarie, șefa statului a mers în vizită de lucru la București, România, cheltuielile din bugetul Aparatului Președintelui fiind similare celor pentru vizita din Varșovia. Pe 31 martie, președinta a participat la Summitul Bucea 2023 care a avut loc în capitala ucraineană, Kiev. Bani din bugetul Aparatului nu au fost cheltuiți pentru această vizită.

În cel de-al doilea trimestru, la fel ca și în primul, șefa statului a efectuat 5 vizite peste hotare. Pe 3 aprilie, a efectuat o zi de lucru la București, în acest sens fiind cheltuiți peste 14 mii de lei. În perioada 4-6 mai, Maia Sandu a plecat la Londra pentru a participa la ceremonia de încoronare a Maiestății Sale Regele Charles al III-lea. Pentru aceasta, din bugetul Aparatului Președintelui, s-au cheltuit peste 22 de mii de lei. În aceeași lună, 10-12 mai, președinta a efectuat o vizită de lucru în orașul Montreal din Canada. Cheltuielile aferente deplasării au depășit 55 de mii de lei. Tot peste ocean, între 12-13 mai, vizita de lucru a continuat în orașul Chicago din Statele Unite ale Americii, cheltuielile fiind de peste 19 mii de lei.

Între 16 și 18 mai, șefa statului a participat la Summitul Consiliului European, organizat în Islanda. Cheltuielile se apropie de 30 de mii de lei.

Trimestrul III al anului trecut a început cu o vizită în Austria. Aici, în perioada 26-29 iulie, Maia Sandu a participat la Summitul de la Salzburg. Cheltuielile au fost de aproape 12 mii de lei. În perioada 21-22 august, președinta a participat la reunirea de lucru a șefilor de stat și de guvern din Sud-Estul Europei și Balcanii de Vest, organizat la Atena, Grecia. Cheltuieli din bugetul Aparatului prezidențial nu au fost.

În perioada 28-29 august, șefa statului a participat la Forumul Strategic de la Bled (Slovenia), cheltuielile fiind de peste 6 mii de lei. La începutul toamnei, 3-5 septembrie, Maia Sandu a efectuat o vizită de lucru în orașul Haga, Regatul Țărilor de Jos. Cheltuielile aferente deplasării s-au apropriat de 43 de mii de lei. În perioada 5-6 septembrie, președinta a plecat într-o vizită de lucru la București, cheltuielile fiind de peste 14 mii de lei.

Șefa statului a participat la segmentul de nivel înalt al celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor, desfășurată în perioada 17-21 septembrie la New York, SUA. Cheltuielile aferente vizitei s-au apropiat 38 de mii de lei.

Din 30 septembrie și până de p 4 octombrie, președinta a efectuat o vizită de lucru la Lisabona, Portugalia. Cheltuieli aferente deplasării au depășit 20 de mii de lei. Din Portugalia, președinta a plecat în Spania. Aici, între 4 și 6 octombrie, Maia Sandu a participat la Summitul Comunității Politice Europene, organizat în orașul Granada. Cheltuielile se apropie de 33 de mii de lei.

O altă vizită de lucru a fost efectuată în perioada 15-17 octombrie, în capitala cehă, Praga, iar cheltuielile aferente deplasării se apropie de 19 mii de lei. Ulterior, de pe 17 până pe 19 octombrie, președinta a efectuat o vizită oficială de lucru în Elveția, în orașele Berna și Zurich. În acest scop, din bugetul Aparatului Președintelui s-au cheltuit peste 58 de mii de lei.

Ultima plecare în străinătate din anul trecut a fost la Kiev, Ucraina. Aici, în perioada 21-22 noiembrie, șefa statului a efectuat o vizită de lucru. Cheltuieli din bugetul Aparatului Președintelui sunt de peste 5 mii de lei.

În total, personalul Aparatului Președintelui Republicii Moldova a efectuat în 2023, 62 de deplasări de serviciu în străinătate. Este vorba despre vizite de lucru, vizite de studiu, dar și participarea la diverse evenimente.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.