VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Maia Sandu a îndemnat producătorii și exportatorii de fructe să pună umărul la proiectul de aderare europeană a țării

Președintele Maia Sandu a salutat joi mai mulți pomicultori din țară, reuniți la o conferință organizată de Moldova Fruct, dedicată fructelor moldovenești. În mesajul său, șefa statului i-a îndemnat pe producătorii și exportatorii de fructe să păstreze savoarea fructelor noastre și „să pună umărul la realizarea proiectului de integrare europeană a țării, care reprezintă o șansă la bunăstare pentru toți”. 

Președinta Maia Sandu a subliniat că horticultura devine o ramură promițătoare a agriculturii noastre și că fructele moldovenești sunt apreciate în tot mai multe țări, cresc exporturile și, cu ele, cresc și veniturile pe care le încasează producătorii autohtoni. 

Totodată, Președinta a mai subliniat că piața UE a devenit mai accesibilă pentru produsele moldovenești datorită acordului de liber schimb, iar, anul trecut, au fost eliminate cotele de export pentru 7 produse din Moldova, inclusiv mere, prune și cireșe. Această decizie a permis ca producătorii agricoli să vândă mai mult pe piața europeană în 2023: 2600 tone de cireșe, 10 mii tone de mere, 55 mii tone de prune – Republica Moldova e pe cale să devină al treilea cel mai mare exportator de prune din lume. 

„Eforturile noastre de diplomație economică nu se opresc în UE. Promovăm produsele moldovenești și în vest, și în est, acolo unde este apreciată calitatea și unde contractele se respectă. La fel ca viticultorii și vinificatorii, producătorii de fructe devin mai competitivi, mai puternici și reușesc să cucerească piețe stabile, unde șantajul nu-și are locu”, a punctat șefa statului. 

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.