VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

MAI și OIM au semnat un Memorandum de colaborare pentru dezvoltarea și renovarea Centrului de Justiție Familială

Ministra afacerilor interne, Ana Revenco, împreună cu șeful misiunii Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) în Republica Moldova, Lars Johan Lönnback, au semnat marți, 6 septembrie, un Memorandum de colaborare între instituții pentru dezvoltarea și renovarea Centrului de Justiție Familială, în conformitate cu proiectul „Renovarea Centrului de prevenție și combatere a violenței de gen din Moldova”, finanțat de Biroul Justiție Penală și Aplicare a Legii (INL) a Departamentului de Stat al SUA și implementat de OIM. 

„Dezvoltarea unui astfel de serviciu va consolida procesul de prevenire și combatere a fenomenului de violență sub orice formă, iar acordarea asistenței atât de necesară victimelor violenței sexuale, în bază de gen și violenței în familie, sub același acoperiș, va spori accesul la serviciile specializate, fiind asigurată, totodată, și protecția victimelor”, a specificat ministra afacerilor interne.

Centrul de Justiție Familiară (CJF) va asigura accesul imediat al victimelor violenței la servicii urgente și specializate într-un singur sediu. Astfel, în cadrul centrului vor fi investigate cazurile de violență în familie și sexuală, iar victimele vor fi consultate de experții legiști. Tot aici, persoanele care au fost supuse violențelor vor beneficia de servicii de informare juridică primară și calificată, servicii psihologice, servicii medicale urgente și examinarea medico-legală. La fel, în aceeași locație, vor fi evaluate riscurile și identificate necesitățile victimelor fiind referite către servicii de reabilitare de lungă durată. 

Activitatea CJF se va desfășura în conformitate cu standardele legale naționale și internaționale, bazându-se pe cele mai bune practici în domeniul asistenței și protecției victimelor violenței sexuale și de gen, precum și victimelor violenței în familie. 

Dezvoltarea CJF face parte din măsurile întreprinse de MAI pentru implementarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, care a fost ratificată de Republica Moldova la data de 14 octombrie 2021.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.