VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Kremlinul acuză Washingtonul că se află în spatele crizei aprovizionării cu gaze din Europa: „Este o sinucidere absolută, dar se pare că vor trebui să treacă prin asta”

Ministerul rus de Externe a acuzat Statele Unite ale Americii că a provocat criza aprovizionării cu gaze a Europei, împingând liderii europeni spre pasul „sinucigaş” de a reduce cooperarea economică şi energetică cu Moscova. Declarația a fost făcută marți, 6 septembrie, de către purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, transmite Reuters.

Europa se confruntă cu cea mai gravă criză a aprovizionării cu gaze din toate timpurile, în contextul în care preţurile energiei au crescut şi importatorii germani discută chiar despre posibila raţionalizare în cea mai mare economie a Uniunii Europene, după ce Rusia a redus fluxurile de gaze către statele occidentale.

Întrebată ce trebuie să se întâmple astfel încât gazoductul Nord Stream 1 să înceapă din nou să livreze gaze, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a declarat pentru Reuters: „Ascultă, îmi pui întrebări la care chiar şi copiii ştiu răspunsul: cei care au început acest lucru trebuie să termine”.

Zaharova a spus că Statele Unite încearcă de mult timp să rupă legăturile energetice dintre Rusia şi marile puteri europene, precum Germania, chiar dacă Moscova a fost un furnizor de energie de încredere încă din era sovietică.

„Dominaţia Washingtonului a prevalat”, a declarat Zaharova pentru Reuters, în marginea Forumului Economic de Est de la Vladivostok.

„Au fost aduse la putere în Uniunea Europeană forţele politice care joacă rolul de «instigatori ai cetelor de oi»”, a subliniat ea.

„Este o sinucidere absolută, dar se pare că vor trebui să treacă prin asta”, a mai spus Zaharova.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au acuzat Rusia de şantaj energetic după ce Moscova a redus livrările de gaze către clienţii europeni. Rusia a menţionat că au existat probleme tehnice la o staţie de compresoare a cărei remediere a fost îngreunată de sancţiuni.

Kremlinul susţine că Occidentul a declanşat criza energetică prin impunerea celor mai severe sancţiuni din istoria modernă, un pas despre care preşedintele rus Vladimir Putin afirmă că este similar unei declaraţii de război economic.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.