VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

MAEIE, obligat să dezmintă informațiile calomnioase despre Valeriu Pasat din scrisoarea ex-ministrului Andrei Stratan

Curtea de Apel Chișinău a obligat Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) să dezmintă informațiile expuse într-o scrisoare secretă din anul 2006, prin care fostul ministrul Andrei Stratan le cerea șefilor misiunilor diplomatice să comunice autorităților străine că Valeriu Pasat, ex-ministru al Apărării, s-ar face vinovat de comercializarea tehnicii militare din dotarea Armatei Naționale. Decizia a fost luată pe 5 octombrie, dar a fost făcută publică acum câteva zile scrie Jurnal.md.

Scrisoarea secretă a lui Andrei Stratan din 3 martie 2006 se numea „cu privire la problema informării corecte a opiniei publice în privința dosarului Valeriu Pasat”. Ea a fost expediată misiunilor diplomatice ale R. Moldova, după ce în ianuarie, același an, învinuitul a fost condamnat de către prima instanță la zece ani de închisoare, fiind acuzat de vânzarea ilegală a 21 de avioane MIG-29 în SUA.

Potrivit sursei citate, judecătoarea Lilia Vasilievici a pronunțat această sentință chiar dacă ex-premierul Ion Ciubuc a declarat în fața instanței că tranzacția cu privire la MIG-uri a fost aprobată printr-o hotărâre de Guvern semnată de către el, iar Pasat doar a executat această hotărâre. Mai mult, alți 16 martori s-au plâns mai târziu Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) că judecătoarea le-a schimbat declarațiile în defavoarea inculpatului. Ulterior, Pasat a fost achitat în toate dosarele în care era vizat și a câștigat un proces contra R. Moldova la CtEDO. Iar Lilia Vasilievici a fost demisă de CSM în 2015 pentru suspiciuni de corupție.

Vânzarea MIG-urilor a fost un caz unic în fostul spațiu sovietic, când s-a făcut tot posibilul pentru ca acele avioane să nu ajungă la structurile teroriste din unele țări, care se arătau interesate de ele. În același timp, datorită contractului cu SUA, în afară de banii care au venit în bugetul R. Moldova, s-a deschis și o colaborare deosebită cu guvernul american. Acest fapt se vede că nu i-a plăcut lui Voronin, la fel cum nu-I conveneam nici eu”, susține Valeriu Pasat.

În opinia fostului ministru al Apărării, prin scrisoarea secretă a lui Stratan, guvernarea PCRM a încercat să-i denigreze imaginea în fața partenerilor externi, după ce Departamentul de Stat al SUA, Consiliul Europei și Parlamentul European l-au declarat drept deținut politic.

După ce Curtea de Apel i-a dat dreptate, Valeriu Pasat așteaptă scuzele MAIEIE și se arată contrariat de poziția ministerului în cadrul procesului.

Am așteptat 15 ani până când acest document a fost desecretizat. În mod deosebit vreau să-i mulțumesc dlui Ciocoi și foștilor miniștri, viceminiștri și ambasadori cu renume, care au semnat declarația prin care au condamnat acțiunile lui Andrei Stratan de pe timpul guvernări comuniste. Îmi scot pălăria și în fața judecătorilor de la Curtea de Apel, care au avut curajul să dea curs cererii mele. În schimb, m-a mirat mult poziția Ministerului de Externe, reprezentanții căruia au declarat în instanță că a trecut timpul și nu mai e cazul să condamnăm astfel de acțiuni. Dar eu n-am cerut ca cineva să fie pedepsit, nici să mi se plătească bani, ci vreau doar să condamnăm astfel de metode, folosite de guvernarea comunistă, ca să nu se mai repete”, a subliniat Pasat.

La rândul său, Andrei Stratan nu s-a prezentat la nicio ședință de judecată. El își explică lipsa prin faptul că nu ar fi fost citat niciodată. Întrebat ce părere are totuși despre decizia Curții de Apel, Stratan a spus că nu poate vorbi la acest subiect, pentru că nu a citit documentul. Ne-am interesat când va găsi timp să o facă și el ne-a răspuns:

Nu știu, mai am și alte preocupări, în afară de a citi deciziile”. Dar când i-am cerut e-mailul, pentru a-i trimite decizia, Stratan a spus lucrurilor pe nume: „Dar n-am de gând eu să comentez”.

Amintim că în 2021, Procuratura Generală și-a cerut scuze publice de la Valeriu Pasat, pentru tragere ilegală la răspundere.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.