VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Lukașenko avertizează Ucraina și desfășoară trupe comune ruso-belaruse la graniță

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a acuzat luni, 10 octombrie că Ucraina pregăteşte un atac împotriva Republicii Belarus şi, în consecinţă, Minskul va desfăşura trupe comune ruso-belaruse, fără a preciza locul unde acestea vor fi desfăşurate, relatează Reuters.

Declarațiile lui Lukașenko, care deține puterea în Belarus din 1994, indică o potențială escaladare suplimentară a războiului din Ucraina, posibil cu o desfășurare comună ruso-belarusă în nordul Ucrainei.

„Având în vedere agravarea situației la frontiere, am convenit să desfășurăm un grup regional de forțe ale Federației Ruse și ale Republicii Belarus. Acest lucru este în conformitate cu documentele noastre”, a spus luni Lukașenko în timpul unei reuniuni cu responsabili belaruşi din domeniul securităţii. 

„Atacurile pe teritoriul Belarusului nu sunt doar discutate astăzi în Ucraina, ci sunt și planificate. Stăpânii lor îi împing să declanșeze un război împotriva Belarusului pentru a ne atrage și pe noi în el. Ieri am fost atenţionaţi deja pe canale neoficiale cu privire la atacuri asupra Republicii Belarus de pe teritoriul Ucrainei”, a mai declarat Lukașenko.

Potrivit sursei citate, Lukașenko a spus că a convenit cu Putin să desfășoare un grup militar regional și a început să reunească forțele militare în urmă cu două zile, se pare că după atacul asupra podului Kerci care leagă Rusia de Crimea, sâmbătă dimineața.

Lukașenko a spus că Belarusul a fost avertizat prin canale neoficiale că Ucraina a planificat „Podul din Crimeea 2”.

„Răspunsul meu a fost simplu: Spuneţi-i preşedintelui Ucrainei şi altor oameni lipsiţi de minte, dacă ei mai sunt acolo, că Podul din Crimeea li se va părea floare la ureche dacă ei se vor atinge cu mâinile lor murdare chiar şi de un metru din pământul nostru”, a declarat Lukaşenko.

Duminică, șeful polițiștilor de frontieră din Belarus a acuzat Ucraina de provocări la frontieră, și în consecință, Belarus a desfășurat, duminică, șase batalioane de soldați (circa 6.000 de oameni) la granița cu Ucraina, în timp ce Putin îl presează pe Lukașenko să intre în război alături de Rusia. 

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.