VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Locatarii blocurilor din orașe își vor putea crea propriile parcuri fotovoltaice

Locatarii blocurilor își vor putea instala parcuri de energie regenerabilă, inclusiv fotovoltaice, pentru consumul propriu. Panourile solare vor putea, de exemplu, să fie instalate atât pe adresa unde locuiește proprietarul, dar și în altă locație din regiunea deservită de furnizor. Noile oportunități se regăsesc într-un proiect de modificare a Legii privind utilizarea energiei din surse regenerabile, aprobat de executiv.

Potrivit documentului, indiferent unde este parcul fotovoltaic, energia va fi transmisă prin rețea și ulterior diferența va fi acoperită proprietarului de furnizorul de energie, cum ar fi Premier Energy sau RED Nord.

Proiectul își propune să soluționeze problemele critice care împiedică dezvoltarea domeniului energiei verzi atât pentru componenta energie electrică, utilizarea energiei regenerabile în transporturi, cât și pentru dezvoltarea sectorului încălzire și răcire. Una dintre noutățile inițiativei legislative este tranziția de la contorizarea netă la facturarea netă.

”În general, proiectul de lege își propune să stimuleze investițiile în energia verde. Republica Moldova și-a stabilit ca țintă națională pentru anul 2030 ca nu mai puțin de 30% din volumul energiei electrice consumate să fie din surse regenerabile, în prezent regenerabilele reprezintă 6%. Totodată, urmare a modificărilor formulate, Executivul ar urma să anunțe licitații pentru parcuri eoliene și fotovoltaice mari, în total puterea instalată în cazul eolienelor fiind de 105 MW și 60 MW a panourilor fotovoltaice, parcuri ce ar urma să fie instalate până în 2025”, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.

Tendința din ultimele luni arată că există un interes mare pentru instalațiile fotovoltaice, investiție care se răscumpără cel mai repede spre deosebire de alte tehnologii, iar în condițiile prețurilor actuale se recuperează de două ori mai repede decât până la criza energetică și războiul din Ucraina.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.