VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

LIVE TEXT/ Rezultate preliminare: Cine a câștigat alegerile la Bălți, Florești, Nisporeni, dar și alte orașe din țară

Update (23:02): Potrivit datelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), candidatul independent, Serghei Anastasov, a câștigat mandatul de primar al municipiului Comrat. Pentru acesta au votat 58.52% dintre alegători.

Update (22:59): Candidatul LOC, Constantin Cojocari, a câștigat fotoliul de primar al municipiului Edineț. Pentru el au votat 51.64% dintre alegători.

Update (22:55): Candidatul PAS, Victor Ambroci, a câștigat primăria orașului Călărași cu 58.91% din voturi.

Update (22:52): Și la Râșcani a câștigat alegerile Candidatul Partidului Nostru. Potrivit datelor prezentate de CEC, pentru Victor Bogatico au votat 55.18% din alegători, iar pentru contracandidatul său, socialistul Secrieru Vasile – 44,82%.

Update (22:50): Roman Ciubaciuc, candidatul Partidului Nostru a câștigat primăria orașului Cantemir cu 65.28% în fața candidatului PAS, Anatolie Covali care a acumulat doar34.72% din voturile alegătorilor.

Update (22:40): Socialistul Iurie Gangan va conduce primăria orașului Florești. Acesta a câștigat turul II al alegerilor locale cu 58.95% din voturile alegătorilor, iar pentru candidatul PAS, Eugeniu Gustoi, au votat doar 41.05% din alegători.

Update (22:35) Negel Dan, membru al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a devenit noul primar al orașului Nisporeni. Acesta acumulat 50.30% din voturile alegătorilor, iar Vasile Bîtca, contracandidatul său, a acumulat 49.70% din voturi.

Update (22:30): Conform rezultatelor preliminare, Vitalie Vrabie, candidat independent, a câștigat funcția de primar al municipiului Ungheni. Pentru acesta au votat 57.58% dintre alegători, iar pentru contracandidatul său, Ternovschi Dionisie au votat 42.42% din alegători.

Update (22:20): Datele preliminare prezentate de CEC arată că candidatul Partidului Nostru la funcția de primar al municipiului Bălți, Alexandr Petkov, câștigă alegerile. Pentru acesta au votat 59,75 la sută dintre alegători, iar pentru contracandidatul său, socialistul Maxim Moroșan – 40,25 la sută dintre alegători.

Update (22:00) Nu există localități în care să nu fie validate alegerile. Anunțul a fost făcut de președinta CEC, Angela Caraman.

„Potrivit datelor preliminare în cele 273 de localități unde astăzi s-a desfășuratul turul II de scrutin a fost înregistrată o prezență la urne mai mare de 20%, respectiv, nu avem localități unde ar fi cazul să fie declarate nevalabile alegerile”, a precizat președinta CEC.

Update (21:00) La ora 21:00, secțiile de votare deschise pentru turul II al alegerilor locale generale de duminică s-au închis. De acum începe numărarea voturilor, în prezența observatorilor acreditați.

Potrivit datelor oferite de Comisia Electorală Centrală (CEC), prezența preliminară, la închiderea secțiilor de votare, a fost de 313.729 de cetățeni, adică 36.72% dintre cetățenii cu drept de vot.

Update (20:00): 36,27 la sută dintre cei 830 de mii de moldoveni așteptați la urne în cel de-al doilea de scrutin au ieșit la vot până la ora 20.00. Datele sunt prezentate de Comisia Electorală Centrală.

Cele mai active sunt femeile, acestea reprezentând 54,54% din numărul total al alegătorilor.

Cei mai puțin activi rămân a fi tinerii cu vârsta cuprinsă între 18-25 de ani, dar și bătrânii de +76 de ani.

Update (18:00): Peste 34 la sută dintre cei 830 de mii de moldoveni așteptați la urne în cel de-al doilea de scrutin au ieșit la vot până la ora 18.00. Datele au fost prezentate de președinta CEC, Angela Caraman.

Potrivit CEC, cel de al doilea tur al alegerilor locale se desfășoară calm și fără incidente majore.

Până la această oră avem înregistrată o participare la vot de 34%. Pentru comparație, în turul I de scrutin la ora 19:00 erau 40% de participare, iar la alegerile locale generale din 2019 exact la această oră rata de participare era 36%. Localitatea cu cea mai înaltă prezență la vot este Corjova din raionul Dubăsari, unde până la această oră se atestă o rată de participare de peste 63%. Am fost informați că în această localitate s-au admis la vot persoane care nu au domiciliul în localitatea respectivă. Rămâne să verificăm aceste informații”, a precizat președinta CEC.

Totodată, Angela Caraman a subliniat că localitatea cu cea mai joasă prezență la vot este Todirești din raionul Ungheni, unde s-au prezentat la urne doar 17% din numărul total de alegători.

În municipiul Chișinău și-au exercitat dreptul la vot, până la această oră, peste 31 % dintre alegători. Cei mai activi sunt votanții din or. Vadul lui Vodă, unde au votat peste 43 la sută. Cei mai pasivi, sunt votanții din suburbiile Codru și Bubuieci, unde au votat puțin peste 26 % dintre alegători.

În mun. Bălți avem înregistrată o participare la votare de circa 23 % , iar în mun. Comrat din UTA Găgăuzia – circa 40 %.

Update (17:30): Până la această oră au votat 280.712 alegători. Rata de participare la alegeri a trecut de 32%.

Update (16:30): Până la această oră, 256.611 cetățeni și-au exercitat dreptul la vot.

Potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală, cele mai active sunt femeile, acestea reprezentând 54,25% din numărul total al alegătorilor.

Cei mai puțin activi rămân a fi tinerii cu vârsta cuprinsă între 18-25 de ani, dar și bătrânii de +76 de ani.

Update (15.30): Peste 230 de mii de alegători s-au prezentat până la această oră la urne. Este vorba de o rată de 27% din totalul celor 830 de mii de moldoveni așteptați azi la vot în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin local.

Alegătorii din Dondușeni sunt cei mai activi, unde rata de participare este de peste 43%, urmează Glodeni, Ocnița, unde prezența este de 38%. La Bălți, în continuare, este cea mai mică rată, de doar 17%. Amintim, pentru ca alegerile să fie declarate valabile, la cel de-al doilea tur de scrutin trebuie să voteze cel puțin 20% dintre alegători. Și în cele 8 suburbii din mun. Chișinău se înregistrează o prezență redusă, de doar 24%.

Update (15.00): Asociația Promo-LEX anunță că observatorii organizației au constatat până acum 41 de incidente în birourile electorale și în preajma secțiilor, cele mai multe se referă la fotografierea buletinelor de vot și aflarea unor persoane neautorizate, inclusiv a celor care au îndemnat alegătorii pentru cine să voteze.

Astfel, Promo-LEX susține că a constatat 11 cazuri de încălcare a secretului votului, în special prin fotografierea buletinelor de vot. În alte 9 situații, observatorii au raportat aflarea unor persoane neautorizate pe teritoriul secțiilor de votare și în preajma birourilor. Totodată, asociația susține că a înregistrat și cinci cazuri de întrerupere a filmărilor în secții, motivul fiind deficiențe tehnice. De asemenea, au fost raportate două cazuri de transportare organizată a alegătorilor și un caz de insultă la adresa membrilor unui birou.

Update (14.15): Peste 23 la sută dintre cei 830 de mii de moldoveni așteptați la urne în cel de-al doilea tur de scrutin au ieșit la vot până acum. Rata de participare este mai mică față de alegerile din 5 noiembrie, atunci când la această oră la urne se prezentaseră deja aproximativ 30% dintre votanți.

Cei mai activi sunt votanții din localitățile raionului Dondușeni, acolo unde prezența este de 37 la sută. Pe locul al doilea se află Glodeni, cu 32%, urmat de raionul Leova, unde prezența este de 31 la sută. Cea mai mică rată se înregistrează în Bălți, acolo unde până acum s-au prezentat doar 14% dintre alegători, cu 9% mai puțin decât la scrutinul din 5 noiembrie. De asemenea, o prezență slabă se înregistrează și în cele 8 suburbii din municipiul Chișinău, unde rata este de 20%.

De asemenea, CEC precizează că în satul Chioselia Rusă din Găgăuzia, acolo unde au loc alegeri repetate pentru funcția de consilier, până la această oră, nu s-a prezentat la urne niciun alegător.

Update: Scrutinul poate fi declarat valabil, la această oră, în peste 65 la sută dintre localitățile unde azi are loc cel de-al doilea tur de scrutin. În 178 de localități rata de participare a depășit pragul minim necesar de 20%.

Anunțul a fost făcut de Comisia Electorală Centrală în cadrul unui noi briefing. CEC a precizat că cea mai mare prezență, de 41%, este înregistrată în satul Corjova din raionul Dubăsari, iar cea mai mică, în satul Salcia, raionul Taraclia, unde la vot au venit până acum doar 6 alegători, ceea ce e mai puțin de 3 la sută din numărul alegătorilor înscriși în liste.

Update (12.45): Aproximativ 18 la sută dintre cei 830 de mii de moldoveni așteptați la urne în cel de-al doilea de scrutin au ieșit la vot până la ora 12.45. Alegătorii sunt mai pasivi decât la primul tur, atunci când la aceeași oră prezența era de 23% la nivel de țară.

Ca și la scrutinul din 5 noiembrie, cei mai activi sunt votanții din localitățile raionului Dondușeni, acolo unde prezența este de peste 30 la sută. Pe locul al doilea se află Glodeni, cu 25%, urmat de raionul Leova, unde prezența este de 24 la sută. Cea mai mică rată se înregistrează în Bălți, acolo unde până acum s-au prezentat aproximativ 11% dintre alegători, cu 9% mai puțin decât la scrutinul din 5 noiembrie. De asemenea, o prezență slabă se înregistrează și în cele 8 suburbii din municipiul Chișinău, unde rata este de aproximativ 15%.

Update: Aproximativ 13 la sută dintre cei 830 de mii de moldoveni așteptați la urne în cel de-al doilea de scrutin au ieșit la vot până la ora 11.30. Alegătorii sunt mai pasivi decât la primul tur, atunci când la aceeași oră prezența era cu 4-5 puncte procentuale mai mare.

Ca și la scrutinul din 5 noiembrie, cei mai activi sunt votanții din localitățile raionului Dondușeni, acolo unde prezența este de peste 26 la sută, iar la polul opus e municipiul Bălți, acolo unde până la această oră s-au prezentat doar 8% dintre alegători, de aproape două ori mai puțin decât la scrutinul din 5 noiembrie.

Update 11:00 Misiunea de observare Promo-LEX susține că turul doi al alegerilor locale generale decurge cu încălcări. Director de programe a asociației Promo-LEX, Nicolae Panfil a vorbit în cadrul unui briefing de presă despre situația provizorie la secțiile de votare, din rapoartele transmise de observatori.

Potrivit lui Panfil, până la ora 10.00 a fost înregistrat un număr de 27 de semnalări de incidente. Șase din cele 273 de secții de votare și-au deschis azi ușile pentru alegători cu o întârziere nesemnificativă de până la zece minute. În circa 29% din circumscripții, nu a fost asigurată solemnitatea procesului de votare iar un caz de agitație electorală a avut loc la Bălți.

Totodată, observatorii au semnalat cazuri de încălcare a secretului votului și incidente ce vizează sigilarea urnelor de vot. Detalii AICI.

Update 10:30 Prim-ministrul Dorin Recean și-a exercitat dreptul la vot în orășelul Codru. Șeful Guvernului a îndemnat cetățenii din localitățile unde se desfășoară turul II de scrutin să fie activi și să participe la alegeri.

Șeful Executivului a declarat că Guvernul va coopera în formatele de dialog existente ca să dezvolte proiecte și localitățile țării.

„Administrația publică locală să fie eficientă, onestă, transparentă și corespunzător autoritățile centrale să aibă aceeași atitudine pentru o mai bună coordonare. După alegeri, toată lumea: administrația publică centrală și administrația publică locală să muncească împreună să construim Europa la noi acasă”, a declarat Dorin Recean. Detalii AICI.

Update 10:10 Peste 47 mii de alegători au votat până la ora 10:00 sau 5,5% dintre persoanele cu drept de vot. 

Cei mai activi alegători sunt cei cu vârsta cuprinsă între 56-65 de ani. La polul opus se află cei cu vârsta de 18-25 de ani. Femeile sunt mai active decât bărbații.

Ca și la primul tur de scrutin, cea mai înaltă cotă de participare, de 11,73%, se înregistrează în raionul Dondușeni, urmat de Ocnița cu 9,10 la sută.

Update 9:04. În primele două ore de la deschiderea secțiilor de votare, peste 22 mii de persoane și-au exprimat votul, ceea ce reprezintă 2,6% dintre alegători.

Potrivit datelor CEC, cei mai activi votanți sunt cei din raionul Dondușeni, acolo unde prezența la vot este de 5,3%. Apoi urmează raionul Ocnița, unde până la ora 9.00 prezența la urne era de 5%. 

Update 8:20. La ora 7:00 au fost deschise toate cele 609 secții de votare din cele 273 de localități, anunță Comisia Electorală Centrală(CEC) în cadrul unui briefing de presă.

În două localități din raionul Hâncești, Cărpineni și satul Aneni din comuna Lăpușna, a fost întrerupt curentul electric pentru circa 20 de minute. Ulterior problema a fost remediată și a fost reluată votarea, susține autoritatea electorală.

Raionul cu cele mai multe localități unde astăzi au loc alegeri este Orhei, cu 20 de unități administrativ-teritoriale, iar în raioanele Dondușeni, Basarabeasca și Taraclia doar în câte o localitate va fi ales primarul.

Conform CEC, în turul doi candidează la funcția de primar 544 de persoane dintre car, 488 sunt desemnați de partide politice. De asemenea, 346 sunt bărbați și 140 femei, iar 56 sunt independenți (38 bărbați și 18 femei).

De asemenea, în alte 8 localități unde la scrutinul din 5 noiembrie a fost înregistrată o prezență la urne sub pragul de validare sunt organizate alegeri repetate.

Turul doi de scrutin este organizat în localitățile unde în primul tur niciun candidat nu a întrunit peste 50% din numărul de voturi.

Printre cele 273 de localități în care se aleg primarii se numără și opt suburbii ale mun. Chișinău și orașe mai mari precum în municipiile Bălți, Ungheni, Edineț și Comrat.

În buletinul de vot vor fi înscriși câte 2 candidați, cei care au acumulat cel mai mare număr de voturi în primul tur al alegerilor. Excepție fac satul Cotova, din raionul Drochia și comuna Todirești din raionul Ungheni, unde, în buletinul de vot, este înscris câte un singur candidat.

În total, pentru turul II au fost tipărite 828 557 de buletine de vot, dintre care 637 890 în limba română și 190 667 în limba rusă.

În restul 617 localități primarul a fost ales din primul tur cu peste jumătate din voturile valabil exprimate.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.