Sub egida Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, la Chișinău, se desfășoară astăzi Forumul primarilor. Evenimentul, cu genericul „Viitorul administrației publice locale”, este organizat de Guvern în colaborare cu Congresul Autorităților Locale din Moldova. La eveniment este prezentă șefa statului Maia Sandu, premierul Dorin Recean, miniștri, primari dar și alți oficiali.
La Forum participă reprezentanții ai peste 700 de localități din toată țara, la nivel de primar fiind reprezentate 580 de comune și orașe.
În discursul susținut în fața a sute de aleși locali prezenți la eveniment, Maia Sandu a declarat că aderarea la UE este cel mai rapid mijloc și unica cale prin care putem construi un stat prosper.
„Acum, mai mult ca altădată, putem mișca Moldova înainte doar prin parteneriat. Ne aflăm într-un moment istoric din evoluția noastră ca stat. În această perioadă Moldova își definește rolul său în lume și, prin ceea ce noi toți facem, decidem ce fel de țară construim pentru noi și pentru generațiile viitoare. O țară în care oamenii se simt în siguranță, munca este prețuită, tinerii au oportunități acasă și toți au condiții demne, aici, acasă. Sunt lucrurile pe care le vedem în localitățile europene. Misiunea noastră de a deveni stat membru al Uniunii Europene vine să împlinească tocmai aceste deziderate. Dar aderarea la UE nu este un obiectiv în sine, ci este cel mai rapid mijloc și unica cale prin care putem construi o astfel de țară. Acest drum este cu greutăți, vor fi urcușuri și coborâșuri și este nevoie de voință și caracter. Din partea tuturor. Administrația centrală trebuie să-și facă partea ei de responsabilitate. Iar primarii – partea lor de responsabilitate. Cu siguranță că vor fi momente în care nu vom cădea de acord pe fiecare subiect și acțiune, dar ceea ce trebuie să ne unească este un obiectiv simplu – o viață mai bună pentru fiecare locuitor al Moldovei”, a menționat Maia Sandu
Șefa statului a declarat că acum trei ani, a promis că va respecta și va fi avocatul independenței APL și a dat asigurări că în prezent continuă această misiune.
„Acum trei ani, mi-am asumat un angajament public față de toți primarii din țara noastră. Am promis că voi respecta și voi fi avocatul independenței APL – și continui să urmez această misiune. A fost adoptată Strategia de reformă a administrației publice pentru perioada 2023-2030, care cuprinde două instrumente importante pentru consolidarea capacităților APL. Primul dintre acestea este Legea privind amalgamarea voluntară a unităților administrativ-teritoriale, dublată de Metodologia aferentă, care stabilește criteriile și condițiile pentru amalgamarea voluntară. De asemenea, am avansat în reglementarea procesului de constituire a asociațiilor de dezvoltare intercomunitară. Aceste inițiative sunt esențiale pentru asigurarea bunei funcționări a administrației publice locale și pentru promovarea dezvoltării durabile a comunităților noastre, inclusiv în perspectiva accesării de fonduri europene în perioada premergătoare aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Președinta afirmă că „atunci când cineva se opune drumului nostru european se opune, de fapt, banilor care vin pentru dezvoltarea Moldovei, se opune păcii care este garantată în UE, se opune libertăților și valorilor democrației care sunt protejate în țările europene”.
„Putem să dezbatem mult și bine conceptul Uniunii Europene și ştim că unii politicieni folosesc retorica anti-europeană pentru a aduna voturi, dar o simplă analiză arată că Moldova a rezistat și chiar a început să se dezvolte doar datorită sprijinului prietenilor noștri externi. Și asta o știu chiar și acei politicieni, pentru că ei se odihnesc în Europa, își țin banii în Europa, își cumpără acolo case. Nu am văzut niciunul să se mute cu traiul în Federația Rusă.
Obiectivul nostru comun, și al meu, ca președintă, și al vostru, în calitate de conducători locali, este să creăm comunități puternice, unite, să îmbunătățim condițiile de trai acasă și să transformăm toată Moldova, sat cu sat, oraș cu oras, într-o țară europeană, cu o viață trăită în bunăstare și în bună înțelegere. Voi, aleșii locali, sunteți în prima linie față de nevoile locuitorilor. Voi îi ascultați zi de zi și pe umerii voștri stă îndeplinirea celor mai urgente și firești lucruri – apă la robinet, transport sigur, grădinițe și școli moderne, sate și orașe amenajate”, a mai spus șefa statului.
Discursul integral poate fi citi AICI.
Programul Forumului include două sesiuni de discuții cu reprezentanții Executivului, ai Parlamentului și experți din mediul asociativ. În cadrul acestora, participanții vor vorbi despre dezvoltarea localităților în procesul de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană, fondurile pentru dezvoltare regională și oportunitățile pentru comunități.