VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Vladimir Bolea, la Forumul primarilor: afacerile de familie sunt vitale pentru viitorul localităților

Prioritatea noastră, a tuturor, este să creăm posibilități de dezvoltare de afaceri în localitățile noastre. Oamenii își construiesc casa acolo unde pot găsi un loc de muncă, care reprezintă o sursă de venit atât pentru autoritățile publice locale, precum și pentru cetățenii care trăiesc în localitate, a declarat ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, la Forumul primarilor, transmite IPN.

Ministrul spune că cel mai trist lucru pe care îl avem astăzi în Moldova este lipsa oamenilor în sate. Procesul de migrație poate fi oprit prin crearea locurilor de muncă, dezvoltând fermele de familii în localități. O mică procesare formată din membrii unei familii este vitală pentru viitorul localităților din Moldova, pentru crearea locurilor de muncă. Vladimir Bolea a spus că în 2024 va începe un program al pentru dezvoltarea micilor fermieri. În țară vor funcționa zece camere agricole care vor oferi consultanță agricultorilor.

„Tehnologiile se schimbă, programele se schimbă, piețele sunt diversificate. Astăzi Republica Moldova este o parte componentă a circuitelor economice mondiale, globale. Astăzi un producător de struguri din sudul Republicii Moldova, din satul meu de baștină, din Carabetovca, spre exemplu, concurează cu Australia, cu America de Sud, cu toți la capitolul producerii de struguri. Și, evident, el trebuie să fie informat, el trebuie să cunoască care sunt tendinitele. Aceste lucru astăzi nu se întâmplă. Va fi posibil aceste lucruri de făcut în exclusivitatea prin intermediul camerelor agricole”, a spus ministrul, precizând că, dezvoltând agricultura din Republica Moldova, dezvoltăm satele noastre, dezvoltăm Moldova.

Tatiana Badan, președintă a Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), a menționat că  autoritățile publice locale, dar și centrale se confruntă cu problema salariilor și cadrelor. În această situație, ar fi foarte corect să fie găsită o soluție ca toți funcționarii publici locali să fie motivați salarial. La fel, este corect să fie gândită pe viitor asigurarea anumitor garanții pentru funcționarii publici, pentru persoanele cu demnitate publică.

O altă problemă care trebuie să fie luată în calcul este accesul limitat la fonduri al autorităților publice locale. Tatiana Badan a asigurat că autoritățile au capacități și au demonstrat asta prim prisma programului Satul European, deoarece nimeni nu s-a gândit că într-un scurt timp vor apela așa de multe autorități publice locale cu proiecte bune pentru finanțare și a fost foarte greu pentru cei care le-au selectat, pentru că majoritatea erau bune. Președintele CALM și-a exprimat speranța că pe viitor această capacitate să fie păstrată, Tatiana Badan a propus ca Congresului Autorităților Locale din Moldova să aibă statut de membru asociat în Guvern. Ar fi un suport în identificarea și soluționarea problemelor în domeniul administrației publice.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.