VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Litvinenco, despre finalizarea urmăririi penale în lipsa lui Plahotniuc: Dacă persoana este vinovată, ea trebuie condamnată, iar averea confiscată

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a venit cu o reacție după ce Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat că a demarat procedura de finalizare a urmăririi penale în lipsa fostului lider al PDM Vladimir Plahotniuc în dosarul denumit generic „Frauda Bancară”.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Litvinenco declară că legea este perfect constituțională, dacă persoana este vinovată, ea trebuie condamnată, iar averea confiscată.

Mă bucur că Procuratura Anticorupție a început să aplice „legea privind condamnarea în lipsă”. Prima persoană vizată – Vladimir Plahotniuc – în dosarul „Fraudei bancare”. Procuratura Anticorupție a înaintat un demers către judecătorul de instrucție pentru finalizarea urmăririi penale. Dacă demersul este admis, Vladimir Plahotniuc va fi deferit justiției.

La prima ședință a fost solicitată ridicarea excepției de neconstituționalitate. Chiar dacă este dreptul avocaților de a solicita ridicarea excepției, sunt ferm convins că legea este perfect constituțională. Or, aceasta a fost expertizată de către experți internaționali notorii și este în concordanță cu practica mai multor state europene.

Nu exclud că e un început de tergiversări nejustificate și ilegale. Dacă e așa, vom implementa rapid remediile împotriva abuzurilor de acest fel. Ele sunt deja identificate. Nu vom admite blocarea dosarelor, pentru că nimeni nu este mai presus de lege. Dacă persoana este vinovată, ea trebuie condamnată, iar averea confiscată”, a scris ministrul.

Precizăm că, cazul vizat este investigat de procurorii anticorupție încă din anul 2012, prin prisma săvârșirii infracțiunii de trafic de influență, produs în decembrie 2010. Investigațiile pe acest caz au demarat urmare a denunțului făcut de un bărbat privind acțiunile pretins ilegale ale doi cetățeni, care s-ar fi prezentat ca fiind reprezentanții unui partid politic din Republica Moldova.

Citiți și: Magistrații francezi au aplicat sechestru asupra unui imobil deținut de ex-liderul PDM Vladimir Plahotniuc, în valoare de peste 83 de milioane lei

Așadar, cei doi cetățeni sub pretextul angajării denunțătorului în funcția de vice ministru al Ministerului Transporturilor, au susținut că au influență asupra persoanelor cu funcție de demnitate publică și în acest sens au pretins inițial suma de 150 000 euro, după care au primit de la denunțător mijloace bănești într-o primă tranșă în sumă de 50 000 euro.

Prin urmare, în noiembrie 2021, unul dintre cei doi învinuiți de trafic de influență a fost trimis pe banca acuzaților, cauza penală la acest moment în privința acestuia fiind în proces de examinare în instanța de judecată, pe când cel de-al doilea învinuit s-a eschivat de la urmărirea penală, iar locul aflării acestuia nu este cunoscut.

În condițiile date, având în vedere modificările de ordin legislativ operate, procurorii anticorupție au obținut de la judecătorul de instrucție acordul pentru a termina urmărirea penală și în privința celui de-al doilea învinuit care se eschivează, iar cauza penală urmează să fie expediată cu rechizitoriu în scurt timp în instanța de judecată pentru examinare în fond.

Fostul lider al PDM, care a plecat din R. Moldova în iunie 2019, este vizat într-un nou dosar penal privind frauda bancară.

În ianuarie curent Procuratura Anticorupție anunța că Vladimir Plahotniuc este acuzat de un nou episod legat de frauda bancară, fiindu-i incriminate trei capete de acuzare, după cum urmează: Crearea și conducerea unei organizații criminale (art.284 din Codul penal), Escrocherie săvârșită în proporţii deosebit de mari (art.190 alin.(5) din Codul penal) și Spălarea banilor săvârşită de o organizaţie criminală, în proporţii deosebit de mari (art.243 alin.(3) din Codul penal).

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.