„Votul pe care îl dai la alegerile locale îți influențează direct viața în fiecare zi, fiindcă tu locuiești într-o comunitate unde sunt sau nu sunt servicii, unde sunt oameni care vor să trăiască altfel, alții – mai puțin”. Această opinie a fost exprimată de președinta Asociației „Institutum Virtutes Civiles”, Liliana Palihovici în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.
„Poate dacă votul la alegerile parlamentare oamenii îl apreciază ca ceva care nu îi influențează direct, deși și acela influențează direct calitatea vieții lor, votul pentru alegerea liderului comunității lor și a consilierilor locali este ceea ce influențează zilnic, de dimineață până în noapte, și ar trebui foarte bine să se gândească pe cine votează”, a opiniat Liliana Palihovici.
Totodată, fosta deputată subliniază „nu poate un primar singur sau un consiliu local să schimbe comunitatea atâta timp cât cetățenii nu sunt interesați de ce se întâmplă și nu pun umărul la această schimbare”.
„Aceasta este o mare provocare în societatea noastră și atâta timp cât alegătorul nu înțelege că, de fapt, trebuie să-l aleagă pe cel care are mai multe argumente că lucrurile acestea se vor întâmpla, uite, cu participarea ta, ca cetățean din acea comunitate, noi vom face lucrul acesta. Dar dacă votul tău este cerut în schimbul unui beneficiu material pentru ziua alegerilor și marea majoritate a alegătorilor din acea localitate vor susține o astfel de abordare, acea comunitate este sortită să rămână neschimbată în bine și chiar să degradeze în dezvoltarea ei. Deci nu poate un primar singur sau un consiliu local să schimbe comunitatea atâta timp cât cetățenii nu sunt interesați de ce se întâmplă și nu pun umărul la această schimbare”, a mai declarat Palihovici.
Ex-deputata se arată încrezătoare că la alegerile locale generale vor fi înregistrate mai puține situații de mituire a alegătorilor.
„Legislația a fost modificată pentru penalizarea mituirii alegătorilor, eu sper că la aceste alegeri și la următoarele va fi pusă în aplicare și astfel de situații se vor reduce la minimum sau vor dispărea cu totul. Totodată este important să înțelegi că atunci când vrei să trăiești mai bine trebuie să depui efort, nimic nu apare pur și simplu din nimic și despre aceste lucruri noi discutăm cu femeile în cadrul Academiei de Liderism pentru Bună Guvernare, un proiect care, vreau să menționez acum, este finanțat de Organizația Națiunilor Unite, Entitatea pentru Egalitate de Gen și Ministerul Afacerilor Externe al Guvernului Suediei, două instituții care investesc în capacitățile femeilor pentru bună guvernare în Republica Moldova și tare mi-aș dori ca aceste investiții să se valorifice pe deplin în alegerile pe care le vom avea în toamnă. Iar femei și bărbați bine pregătiți pentru a guverna comunitățile sunt deja un pas înainte în procesul de schimbare calitativă a vieții în comunități. Dacă nu înțelegem că omul pe care îl alegem trebuie să fie un om bine intenționat, bine pregătit și care să facă managementul comunității în interesul cetățenilor, atunci nu avem de unde aștepta schimbarea”, a mai spus Liliana Palihovici.