VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Cultura unește. Guvernul și Primăria Chișinău au găsit un compromis în cazul pavajului vechi din centrul istoric al Capitalei

Ministerul Culturii și Direcția Mobilitate Urbană a Capitalei au ajuns la un consens privind reabilitarea zonei istorice de pe strada 31 august 1989, acolo unde caldarâmul descoperit încă în martie a provocat multe discordii între municipalitate și guvernare.

La aproximativ jumătate de an de discuții în van, funcționarii de la Primăria Chișinău și demnitarii de la Ministerul Culturii și-au legat o punte de discuție și au renunțat la orgolii instituționale.

”Ministerul Culturii apreciază prezentarea, de către Direcția generală mobilitate urbană, a schițelor de proiect, care prevăd valorificarea caldarâmului depistat pe str. 31 August 1989, tronsonul str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni – str. A. Pușkin. Ministerul Culturii va examina setul de acte prezentat în cadrul ședinței Consiliului Național al Monumentelor Istorice. Varianta aprobată va deveni bază pentru proiectul de reabilitare a străzii”, se arată în comunicatul oficial al Ministerului Culturii.  

Amintim că, la începutul lunii martie 2023, lucrările de reabilitare a străzii 31 august 1989 au fost sistate pe porțiunea dintre Pușkin și Bănulescu-Bodoni, după ce pe acest segment a fost descoperit pavaj vechi ce datează din a doua jumătate a sec. al XIX-lea. Pe acest tronson lucrările au fost stopate la indicația Primăriei Chișinău, care a precizat că este gata să conlucreze cu specialiștii Ministerului Culturii și arheologii pentru a găsi o soluție pentru conservarea caldarâmului. Totodată, municipalitatea a precizat că la inițierea proiectului de modernizare a străzii 31 august 1989 au fost respectate toate rigorile și normele legale.

Specialiștii și alți istorici au propus anterior ca strada 31 august 1989, în perimetrul dintre Pușkin și Bănulescu-Bodoni, să fie transformată în zonă pietonală. Propunerea a fost făcută și de Ministerul Culturii, după lungi analize cu mai mulți experți. Instituția nu a precizat însă dacă va fi sau nu menținută circulația rutieră pe acest segment.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.