VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Liderul separatist Krasnoselski, despre „poporul transnistrean”: E demonstrat și trebuie să ne împăcăm cu acest gând

„Tentativa de a ne lipsi de sintagma ”poporul transnistrean”, de a o anula, este o strategie mai veche. (n.r. „a R. Moldova”). Fără un popor, nu există identitate. Există poporul român, inclusiv în Moldova, pentru că există limba română. Reamintesc, în 2008 „limba moldovenească” a fost exclusă din Registrul internațional al limbilor ICO. Subiectul a fost trecut în tăcere și de foști președinți. În general, toți au abordat subiectul ca atare…. . Poate e o problemă, dar poate nu e o problemă. Noi ne-am creat poporul transnistrean. E un lucru demonstrat și trebuie să ne împăcăm cu acest gând”, a declarat liderul separatist de la Tiraspol în cadrul unui interviu pentru „Pervîi Pridnestrovski”.            

În alt context, liderul separatiștilor de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, amenință cu un război ”mondial” dacă R. Moldova va încerca să reintegreze Transnistria în componența sa. Declarația vine ca reacție la primul Forum pentru Reintegrare, care va fi desfășurat mâine la Chișinău. Potrivit lui, autoritățile R. Moldova își doresc astfel să legalizeze ”presiunile sale asupra Transnistriei, precum și șantajul economic și politic”, transmite deschide.md.

”Cei care vor participa la acest forum jonglează cu torțe într-un depozit plin cu praf de pușcă. Este un lucru periculos. Mai devreme sau mai târziu, ar putea exploda. Ar putea să scape torț și să dea foc întregii lumi. Am spus întotdeauna: nu vă atingeți de Transnistria. Escaladarea situației în Transnistria este calea spre un război, probabil spre un război mondial” a declarat Krasnoselski.

Mâine, 11 aprilie, la Chișinău va avea loc Forumul pentru Reintegrare, organizat de către Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Fundația Friedrich Ebert Stiftung Moldova și Biroul Politici de Reintegrare, în parteneriat cu Expert-Grup și Asociația Promo-LEX.

La eveniment vor participa viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, reprezentantul special al UE pentru procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, Dorota Dlouchy-Suliga, ambasadorul SUA în R. Moldova, Kent D. Logsdon, și ambasadorul cu misiuni speciale al Ucrainei responsabil de dosarul transnistrean, Păun Rohovei.

Discuțiile se vor axa inclusiv pe subiectul schimbării mediului de securitate în regiunea transnistreană după 24 februarie 2022, când Rusia a pornit invazia pe scară largă a Ucrainei, și pe rolul pe care ar putea să-l să aibă UE, SUA, OSCE și Ucraina în procesul de reintegrare, transmite Zonadesecuritate.MD.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.