VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Liceenii din cinci sate din raionul Ialoveni vor merge la alte instituții. Precizările MEC

Elevii claselor a X-a din 5 localități din raionul Ialoveni vor fi nevoiți să meargă în instituțiile de învățământ din alte sate. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării (MEC), 7 licee din raion au un număr mic de cereri înregistrate pentru admitere în clasa a X-a. Astfel, ministerul susține decizia Comisiei raionale de admitere de a nu deschide câte o clasă de a X-a în 5 instituții și de a desemna două dintre licee în calitate de instituții zonale în care se recomandă încadrarea elevilor din celelalte școli. 

Pe data de 15 august 2023, Direcția Generală Educație Ialoveni a adresat MEC un demers prin care solicită opinia ministerului referitor la problema admiterii elevilor în învățământul liceal, sesiunea 2023. Demersul vizează 7 licee din raion care aveau un număr mic de cereri înregistrate pentru admitere în clasa a X-a:

1. LT Teoretic „Aurel David”, satul Bardar, care avea înregistrate 15 cereri; 

2. LT „Dimitrie Cantemir”, satul Văsieni – 16 cereri;

3. LT  Ruseștii Noi – 16 cereri;

4. LT  Zîmbreni – 16 cereri;

5. LT  Horești – 18 cereri;

6. LT „Mihail Bârcă”, satul Mileștii Mici – 18 cereri;

7. LT Țîpala – 17 cereri.

Examinând situația cu privire la admiterea în instituțiile vizate, Comisia raională  de admitere în învățământul liceal a decis, la 15 august 2023, să desemneze LT „Aurel David”, satul Bardar ca instituție zonală pentru încadrarea elevilor din LT Ruseștii Noi și LT „Dimitrie Cantemir din Văsieni”. Un alt liceu –  cel din Țîpala, a fost propus ca instituție zonală pentru încadrarea elevilor din LT Horești și LT Zîmbreni. 

Potrivit MEC, decizia Comisiei raionale  de admitere este bazată pe prevederile Metodologiei de admitere a elevilor în învățământul liceal, adoptată în anul 2017. Punctul 14 din metodologie prevede deschiderea claselor liceale în instituțiile care au cel puțin două clase de a X-a.

În opinia Comisiei raionale de admitere, LT Ruseștii Noi, LT „Dimitrie Cantemir” din Văsieni,  LT  Horești, LT „Mihail Bârcă”, satul Mileștii Mici, LT Zîmbreni nu întrunesc mai multe condiții prevăzute de Metodologie. 

„Analiza relevă că distanța pentru transportarea elevilor variază între 4 km și 12 km. Numărul elevilor este sub numărul recomandat de 22 de elevi în clasele din mediul rural. Rata de promovabilitate în 4 din cele 5 instituții vizate nu atinge 100%. În consecință, Ministerul Educației și Cercetării susține decizia Comisiei raionale de admitere de a nu deschide câte o clasă de a X-a în cele 5 instituții și de a desemna LT „Aurel David”, din satul Bardar și LT Țîpala în calitate de instituții zonale în care se recomandă încadrarea elevilor din celelalte instituții, cu condiția asigurării transportării gratuite a elevilor de către autoritățile publice locale, în caz de necesitate”, precizează reprezentanții ministerului. 

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.