VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Condamnatul Ilan Șor și colega lui Marina Tauber cer să fie anulate sancțiunile UE împotriva lor

Condamnatul penal Ilan Șor și colega lui Marina Tauber cer să fie anulate sancțiunile europene împotriva lor. Solicitarea este similară celor 70 de plângeri depuse de cetățeni ruși și firme din Rusia sancționate, scrie Europa Liberă, cu trimitere la The Jerusalem Post.

Avocații lui Șor și Tauber, Carsten Zatschler și Thierry Bontinck, au depus la Curtea de Justiție a Uniunii Europene cereri de anulare a sancțiunilor impuse clienților lor de UE la insistența guvernării de la Chișinău, care i-a prezentat drept periculoși pentru securitatea și stabilitatea R. Moldova.

Informația despre contestațiile lui Șor și Tauber a fost publicată inițial de ziarul israelian Jerusalem Post, iar apoi confirmată Europei Libere de avocatul Zatschler., care a spus că solicitările au fost expediate Curții pe 9 august 2023.

Și serviciul de presă al Curții a confirmat Europei Libere că a primit solicitările avocaților celor doi politicieni moldoveni.

Avocatul Zatschler a spus că sancțiunile europene împotriva clienților lui pentru destabilizarea R. Moldova reprezintă „un abuz de putere din partea UE” și ajută de fapt guvernarea de la Chișinău să persecute opoziția politică, deosebindu-se de alte sancțiuni, împotriva unor state întregi, ca Rusia sau Belarus.

Thierry Bontinck și Carsten Zatschler sunt printre avocații care au contestat în aceeași instanță, anul acesta, și sancțiunile impuse de UE împotriva miliardarului rus Roman Abramovici, cunoscut și ca fost proprietar al clubului de fotbal Chelsea din Londra.

Până în prezent, peste 70 de persoane și firme – adesea oligarhi ruși bogați care angajează avocați europeni – au depus recursuri la Curtea de Justiție a Uniunii Europene ca să fie excluși din listele europene de sancțiuni.

Anterior, Zatschler a recunoscut, într-o discuție cu Bloomberg, că marea majoritate a contestărilor au „perspective foarte mici de succes”. El a spus că sancțiunile ar fi „politice”, iar dacă totuși sunt anulate de instanță, Consiliul UE poate reveni cu noi asemenea acuzații, repunându-i pe liste pe cei sancționați.

Cu toate aceste, a existat cel puțin un caz în care Curtea Europeană de Justiție a anulat sancțiunile impuse de UE împotriva mamei șefului grupului Wagner, Evgheni Prigojin. În acea decizie, din primăvara anului curent, instanța cu sediul în Luxemburg a decis că simpla relație de rudenie cu cineva ca Prigojin nu este motiv suficient pentru sancționare.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.