VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Fostul președinte al CEC, Iurie Ciocan, despre șansele infime de votare timp de două zile la alegerile locale

Fostul șef al Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, „demolează” posibilitatea votării timp de după zile la alegerile locale. Ciocan susține că norma este aplicabilă pentru votarea în străinătate. Fostul președinte al CEC a explicat, într-o postare pe o rețea socială, că nu sunt premise pentru o astfel de decizie. 

„Oare am avut noi cazuri când în secțiile de votare dintre Nistru și Prut alegătorii nu au putut vota, pentru că nu ar fi fost suficiente buletine de vot? Ori poate nu au reușit toți doritorii să voteze și au rămas cozi de alegători nedeserviți? Ori poate avem pandemie acum și trebuie păstrată distanța socială de doi metri între alegători și, în consecință, CEC va fi impus de circumstanțe să stabilească votarea în doua zile în interiorul RM? Nici una din aceste circumstanțe nu este întrunită, respectiv discreția lăsată pe seama CEC, este aplicabilă exclusiv în afara țării, unde într-adevăr am avut situații critice, ori de risc pentru realizarea dreptului de vot într-o singură zi”, a scris Ciocan, citat de ziua.md.

Iurie Ciocan a mai spus că decizia finală cu privire la aplicarea acestei norme a fost lăsată nejustificat la discreția Comisiei Electorale Centrale. 

„Părerea mea este că art. 8, al 2, se referă strict la alegerile organizate în afara tării, dar legiuitorul progresist a uitat, ori nu a dorit să indice expres în lege acest lucru. La fel, în lege nu scrie că acest articol se aplică pentru alegerile locale. Din punctul meu de vedere, aplicarea acestei norme a fost lăsată nejustificat la discreția și pe umerii CEC. Teoria dreptului ne învață că o reglementare juridică apare ca urmare a unor evenimente sociale nedorite, ori în urma unor analize de risc de apariție a unor evenimente nedorite de societate. Mă întreb ce eveniment social, ori ce analiză de risc, a impulsionat legiuitorul să lase pe umerii CEC aplicarea prevederilor legale privind votarea în doua zile?  Mai ales, stipulând în lege că deciziile respective trebuie aprobate de CEC cu cel puțin 25 de zile înainte de ziua alegerilor. CEC, din câte cunosc eu, încă nu are în dotare un bol de cristal, prin care să vadă viitorul cu 25 de zile înainte de ziua alegerilor”, a mai scris Ciocan. 

Expertul electoral a cerut actualei conduceri a CEC să facă publică poziția sa la acest subiect și „să nu admită speculații legate de activitatea autorității electorale centrale, speculații care fac rău reputației instituției”. 

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.