VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Lecții primite. După intemperiile de săptămâna trecută, Ministerul Energiei propune mutarea cablurilor de pe stâlpi în subteran

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, mers în raionul Edineț, afectat de furtuna de săptămâna trecută, intemperie ce a lăsat fără energie electrică zeci de localități. Rafalele de vânt au smuls bucăți de acoperișuri și crengi sau chiar arbori întregi care au căzut peste linii, punând la pământ bucăți de rețele electrice cu tot cu stâlpi. Au căzut la pământ inclusiv 9 piloni de înaltă tensiune.

Ministerul Energiei și managementul ”RED Nord” au tras deja primele învățăminte din zilele de intervenție ale echipelor tehnice pentru a evita pe viitor consecințe cu efect de domino. Una din soluții este ca să se tragă rețele prin cabluri subterane în zone mai populate. În orașul Edineț deja există câțiva kilometri de asemenea rețele, fapt ce a ajutat la reconectare spitalului raional și a blocurilor, la câteva ore de la intemperii.

”A doua lecție e că zonele de protecție a liniilor nu sunt respectate, iar în acest sens trebuie să existe mai multă flexibilitate și cooperare cu Inspectoratul Mediului și primăriile pentru a curăța în timp util aceste zone. Modul de comunicare cu consumatorii trebuie îmbunătățit, a recunoscut-o directorul tehnic al RED Nord, Viorel Corbu. Call center-ul a avut atât de multe apeluri încât unii solicitanți au fost respinși de sistemele de telefonie. În situații de criză, întreprinderea a început a comunica pe rețele sociale, dar a înțeles că acest instrument de comunicare trebuie utilizat mai des și extins și pe alte platforme”, se arată în comunicatul Ministerului Energiei.

Prejudiciile estimative ale RED Nord urmare a furtunii sunt în jur de 3-4 milioane de lei, în principal pentru a înlocui circa 100 de stâlpi și a reface 10 kilometri de rețele. Dar la aceste cheltuieli se vor adăuga și alte consecințe, precum contoare smulse și altele.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.