VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Lavrov: Incidentul cu dronele deasupra Kremlinului a fost un „act ostil”

Incidentul de miercuri cu drone deasupra Kremlinului a fost un „act ostil”, a declarat vineri ministrul de externe rus Serghei Lavrov, avertizând că Rusia va răspunde cu „acţiuni concrete”, relatează Reuters, EFE şi AFP, citate de Agerpres.

Rusia a acuzat miercuri Ucraina că a lansat două drone asupra Kremlinului cu scopul de a-l ucide pe preşedintele Vladimir Putin şi a declarat, la o zi după incident, că SUA s-ar afla în spatele acestui pretins atac. Ucraina a negat orice implicare în respectivul incident, iar Casa Albă a respins la „minciunile” ruseşti.

„Nu vom răspunde prin discuţii dacă a fost sau nu un ‘casus belli’. Vom răspunde cu acţiuni concrete”, a declarat şeful diplomaţiei ruse într-o conferinţă de presă în Goa, pe coasta de vest a Indiei, unde participă la o reuniune ministerială a Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS).

„Casus belli” este un termen latin pentru o acţiune politică sau militară care poate conduce la declanşarea unui război.

„A fost în mod clar un act ostil şi este absolut evident că teroriştii de la Kiev nu ar fi putut să-l comită fără ştirea stăpânilor lor”, a declarat Lavrov în aceeaşi conferinţă de presă. Referitor la acţiunile de represalii, ministrul rus a spus că Moscova „are multă răbdare”, evocând un proverb rusesc potrivit căruia ruşii „se înhamă greu la o treabă, dar când o fac, fac repede”, conform TASS.

Moscova îi acuză pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi guvernul său că ar fi o ‘unealtă’ a SUA şi a aliaţilor lor, notează EFE.

Conflictul din Ucraina nu poate fi rezolvat doar prin îngheţarea situaţiei de pe frontul din Donbas (est), întrucât ‘toată lumea înţelege natura geopolitică a ceea ce se întâmplă’, a mai declarat Lavrov.

Fără rezolvarea principalei probleme geopolitice, pe care a definit-o ca fiind dorinţa Occidentului de a-şi menţine hegemonia şi de „a-şi dicta tuturor voinţa”, nicio criză nu poate fi rezolvată, „nici în Ucraina şi nici în alte părţi ale lumii”, a afirmat ministrul rus.

„Nu am negat niciodată necesitatea de a rezolva problemele care au apărut ca urmare a acţiunilor SUA şi ale sateliţilor lor de a burduşi Ucraina cu arme pentru confruntarea cu Rusia”, a mai spus Serghei Lavrov.

Războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei a intrat în a 15-a lună, deşi Moscova continuă să-şi numească agresiunea ilegală, neprovocată şi nejustificată drept „operaţiune militară specială”.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.